Sklárny si s počátkem krize prošly peklem, nyní zas stojí na nohou

Praha - Česká chlouba a značky, které se ve světě dobře prodávaly. Řeč je o sklárnách, které zaměstnávaly stovky i tisíce zaměstnanců a svými výrobky učarovaly domácím i cizincům. Leč s počátkem krize v roce 2008 přišlo na lámání chleba a díky silné konkurenci a nákladům mnohé závody skončily či propustily mnoho zaměstnanců. Většinu z nich to ale neporazilo a s novým vedením či názvem prodávají dodnes - a některé velmi úspěšně.

Bohemia Crystalex Trading

V září 2008 sklářskému gigantu s obratem půldruhé miliardy korun dluhy přerostly přes hlavu. V lednu 2009 vyhlásil soud na firmu insolvenční řízení. Všech 1 800 zaměstnanců dostalo výpověď a výroba se úplně zastavila. Podobně dopadly i porcelánky Porcela Plus. Dohromady oba podniky dlužily bankám čtyři miliardy korun, další stamiliony dodavatelům.

Cristalex patřil k desítce největších sklářských firem na světě. Firma vznikla z původního novoborského Crystalexu v roce 1997 a sdružovala i dceřinné firmy. V roce 2008 dohromady zaměstnávala přes 5 tisíc lidí.

Sklářská huť
Zdroj: ČT24

S příchodem nového vlastníka byla obnovena výroba. Nyní firma zaměstnává přes 600 lidí. „My jsme počítali, že výroba bude obnovená ve větším rozsahu, ale takhle dlouhou krizi tady nikdo nepředpokládal… mysleli si, že během roka to vyšumí,“ prohlásil v roce 2010 František Kuric, předseda odborového svazu Crystalex.

Ještě v roce 2010 se podnik vrátil na zahraniční trhy. Dnes vyváží do 60 zemí světa, je největším výrobcem nápojového skla v Česku a používá ochrannou známku Bohemia Crystal.

Sklárny Kavalier Sázava

Jediná firma, kde se v insolvenčním řízení výroba nezastavila, byly právě tyto sázavské sklárny. Část ze 1 300 zaměstnanců ale musela odejít. Před čtyřmi roky firmu za skoro 400 milionů korun koupil podnikatel Otakar Moťka. Firmě se opět začalo dařit. Pod novým názvem Kavalierglass sklárny nabízejí široký sortiment skla a většinu z něj vyváží do víc než 80 zemí.

„Promítla se do toho krize, ale získali jsme zase nové zákazníky, takže stále rosteme,“ podotýká majitel Moťka. I proto sklárny přijaly další zaměstnance a dnes jich tu celkem pracuje 1 500.

Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou

Nového majitele i jméno mají taky sklárny ve Světlé. Crystalite Bohemia zaměstnává momentálně přes 560 lidí a další pracují v několika menších sklárnách. Původně tu pracovalo 1 200 sklářů. Společnosti se daří zvyšovat zisk. „Bylo to poměrně obtížné, tehdy těch 1 200 sklářů v malém městě bylo bez zaměstnání,“ vzpomíná Martin Kouřil, ředitel Úřadu práce v Havlíčkově Brodu.

Sklárny Bohemia Poděbrady

V roce 2009 sklárny odkoupila společnost Crystal Bohemia za 61 milionů. Stále vyrábí i vzácný olovnatý křišťál - celkem 25 tun denně. Pracuje tady 350 lidí a provoz se nezastavuje ani v noci. „Naše firma neplánuje navyšování počtu zaměstnanců, nicméně neustále hledáme nového zaměstnance pro zkvalitnění personálu,“ říká Pavel Louda, předseda dozorčí rady Poděbradské sklárny Crystal Bohemia.

Uplynulo pět let od krachu skláren (zdroj: ČT24)