Bernardy otočil, ministr zemědělství mu pohrozil soudem

Praha - V českých obchodech se pod značkou CZ prodává i dovezené maso, které bylo v Česku pouze zpracováno. Tak zní nové prohlášení prezidenta Komory veterinárních lékařů Jana Bernardyho poté, co mu ministr zemědělství Miroslav Toman pohrozil soudem, pokud neprokáže, že se v českých obchodních řetězcích prodává i dovezené maso, které neprošlo českou veterinární kontrolou.

Ministr zemědělství pohrozil..

„Řekl jsem mu, že pokud má nějaký podnět, kde takové maso bylo, ať nám ho oznámí. V případě, že se prokáže, že Státní veterinární správa (SVS) kontroly dělá v pořádku, tak budu pečlivě zvažovat oznámení na něj,“ potvrdil Toman.

O nedostatečné veterinární kontrole se proto už v novém prohlášení Bernardy nezmiňuje. „Česká veterinární komora ručí za práci svých členů, soukromých veterinárních lékařů, ale nemůže ovlivnit úroveň veterinární péče u zvířat, jejichž maso bylo dovezeno ze zahraničí,“ uvedl. Podle prezidenta komory by se ale mělo maso z dovozu kontrolovat častěji. Nejrizikovější je drůbeží.

SVS: Značka CZ neznačí zemi původu, ale zemi, jejímž normám maso vyhovuje

Podle Státní veterinární správy, která je za kontroly zodpovědná, není zpochybňování kontrol na místě. Pokud je na výrobku značka CZ, je pod ní uveden kód, podle kterého se pozná, odkud maso pochází. Může se stát, že je maso z jiné země než z Česka, protože značka CZ neznačí zemi původu, ale zemi, jejímž normám maso vyhovuje. Podle veterinární správy se lidé mohou o kontrolách přesvědčit na jejím webu a nemusí se bát, že by se k nim nekontrolované maso dostalo.

Komora veterinárních lékařů zadala vlastní testy vzorků drůbežího masa z maloobchodu, výsledky by měly být k dispozici v řádu týdnů. Orgány veterinárního dozoru v ČR podle komory kontrolují jen část provozů a počet kontrol maloobchodů je poměrně nízký. Státní veterinární správa ve své výroční zprávě za rok 2012 počet kontrol neuvádí.

„Komora tvrdila, že maso nezkotrolovali čeští veterináři - to je pravda, Češi zkotrolují 20 procent. To ale neznamená, že to nezkotrolujou jinde,“ tvrdí Jan Váňa, Ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví.

Vyjádření ministerstva zemědělství

Ministerstvo považuje kontrolu masa v ČR za dostatečnou a zprávy za zavádějící. „SVS provádí kontroly potravin živočišného původu jak vyrobených v ČR, tak přijatých z ostatních členských států EU nebo ze třetích zemí plně v souladu s požadavky platné legislativy a ve prospěch spotřebitelů,“ uvedla mluvčí resortu Dana Večeřová.

Reakce řetězců

Tesco: „V případě výrobků prodávaných pod vlastní značkou máme nastavený velmi přísný systém vnitřní kontroly, který začíná podrobnou specifikací výrobků a audity dodavatelů nezávislou auditní společností a končí pravidelným testováním v laboratoři a testováním se zákazníky,“ doplnil mluvčí řetězce Jan W. Dvořák. 

Globus: „Pouze v sortimentu chlazené drůbeže spolupracujeme pouze s jedním polským dodavatelem. Jeho produkty jsou pravidelně testovány a výsledky jsou v pořádku,“ podotkla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Albert: Chlazené kuřecí maso je podle vyjádření řetězce výhradně českého původu.