Nové akcie GM jdou na dračku, cena bude vyšší

New York - Největší americká automobilka General Motors se kvůli silné poptávce rozhodla zvýšit cenové rozpětí své primární nabídky akcií (IPO) na 32 až 33 dolarů za akcii. GM původně v rámci svého návratu na burzu plánovala prodat 365 milionů kmenových akcií za 26 až 29 dolarů za kus. Podle nového cenového rozpětí by měl prodej těchto akcií vynést 11,7 až 12 miliard dolarů (211 až 217 miliard korun).

Firma dále uvedla, že zvýší počet preferenčních akcií určených k prodeji na 80 milionů z dříve předpokládaných 60 milionů. Hodnota tohoto prodeje tak podle ní stoupne na čtyři miliardy dolarů z původně očekávaných tří miliard. GM rovněž upozornila, že konečné podmínky IPO budou určeny při stanovení emisní ceny akcií. To se uskuteční ve středu po uzavření newyorské burzy. Ve čtvrtek by se pak s akciemi GM mělo začít obchodovat.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která nyní v GM vlastní podíl 60,8 procenta. V rámci emise akcií by však měla většinovou kontrolu nad GM ztratit.