Další naděje pro Paskov - poradci doporučují udržet ho do roku 2016

Lány – Prezident, jeho poradci i zástupci zaměstnavatelů a odborů upřesňovali v Lánech stanoviska před úterní schůzkou s managementem OKD. Jednou z variant, kterou projednávali, je možnost, že by se Důl Paskov uzavřel o dva roky později, než plánuje těžařská společnost. Uhlí by se tak dobývalo až do roku 2016, a to bez finanční pomoci státu.

Na schůzce poradci probírali pět variant, jak řešit situaci kolem Dolu Paskov. Nakonec se přiklonili k té, že těžba by mohla pokračovat do roku 2016, ovšem stát by provoz nijak finančně nedotoval. „Tam byla vcelku jednoznačná shoda, že tato varianta by se podporovat měla, a uvidíme, jak se k tomu vyjádří majitel,“ potvrdil účastník jednání v Lánech, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

„Probrali jsme všechny možnosti řešení, očekáváme na prvním místě stanovisko vlastníků. V úterý se vlastníci sejdou u pana prezidenta a věřím, že přinesou sami stanovisko, jak situaci řešit. Pak může přijít řešení státu. Stát má připraveno asi 15 bodů usnesení, které vláda projedná ve středu. Jsou to usnesení od aktivní politiky zaměstnanosti přes věci týkající se ekologické zátěže až po další možná řešení,“ uvedl po schůzce v Lánech Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Varianty útlumu Dolu Paskov a náklady státu

  • uzavření 2014 bez pomoci státu – 0 Kč
  • uzavření 2014 s pomocí státu – 1,3 mld. Kč
  • převzetí s. p. DIAMO, uzavření 2018 – minimálně 10 mld. Kč
  • státní podpora OKD na prodloužení těžby do 2018 – přes 10 mld. Kč
  • uzavření 2016 bez pomoci státu – 0 Kč

Zdroj: MPO

Schůzky s poradci se účastnil i premiér v demisi Jiří Rusnok. Ten už včera naznačil naději, že by důl mohl fungovat až do roku 2016. Firma NWR, která OKD vlastní, chtěla přitom Paskov, kde pracuje téměř 3 000 horníků, uzavřít 31. prosince 2014. Společnost nicméně navrhla, že pokud by stát pomohl finančně, mohla by těžba pokračovat až do roku 2018. 

Jenže vláda v demisi odmítla Paskov dotovat penězi daňových poplatníků. I varianta, kdy by důl fungoval alespoň do roku 2016, nepočítá s tím, že by do něj šly nějaké státní peníze. Odstupující vláda totiž dala jasně najevo, že nebude ani dotovat soukromého vlastníka, ani kupovat Důl Paskov, aby jej provozoval stát. S vlastníky bude ale o pokračování těžby ještě jednat.

Už v úterý by měl jednat s manažery OKD a společností NWR prezident Zeman. Schůzky se budou účastnit i premiér v demisi Jiří Rusnok a odstupující ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Podnikatel Zdeněk Bakala ale nedorazí.

Tiskové sdělení kanceláře Z. Bakaly:

Zdeněk Bakala, který v NWR nepřímo drží přibližně třetinový podíl, nemůže – stejně jako žádný jiný jednotlivý akcionář – podle mezinárodně platných pravidel pro řízení a správu za veřejně obchodovanou společnost jednat ani vystupovat, proto se pracovního jednání nezúčastní.

Osud společnosti OKD, jejích zaměstnanců a celého regionu není Zdeňku Bakalovi v žádném případě lhostejný. Zájmu prezidenta i premiéra o situaci OKD si váží a je připraven s nimi o věci osobně hovořit, bude-li to kterýkoli z ústavních činitelů ČR považovat za patřičné.

V Dole Paskov pracuje zhruba 3 000 lidí, přičemž 2 500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy. Důl je již delší dobu ztrátový a společnost OKD tvrdí, že jej již dál nemůže provozovat. Pokud by se skutečně důl uzavřel už příští rok, zůstalo by tady jen několik set pracovníků. Ti by do roku 2015 zajišťovali technicky útlum dolu. 

Zatím se tedy neví, kolik lidí by nakonec přišlo o práci. OKD by v případě uzavření dolu mohlo některé zaměstnance přesunout na jiné své doly. Zatím ale není jasné, kolik horníků k tomu bude ochotných.

Vlastnické poměry Dolu Paskov

Důl Paskov vlastní společnost OKD. Ta je stoprocentně vlastněna firmou NWR se sídlem v Amsterodamu. Tato společnost pak téměř ze dvou třetin patří skupině BXR, ve které má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.