Šmejdi zapůsobili v Evropském parlamentu

Brusel - Film Šmejdi o nekalých praktikách prodeje na předváděcích akcích ocenil eurokomisař pro práva spotřebitelů Neven Mimica. Podle něj Brusel částečně inspiroval ke krokům, které mají agresivní způsoby vymýtit. Snímek koprodukovaný Českou televizí zachycuje drsné metody prodejců používané na českých seniorech.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Režisérka Šmejdů uvedla svůj film v Bruselu. V běžném kině ho sice Belgičané nenajdou, zato vlivnější publikum si přát nemohla - promítal se totiž v Evropském parlamentu. Nenechal si ho ujít ani eurokomisař pro ochranu spotřebitelů. „Vypadá to, že tento film jaksi přispěl k opatřením na evropské úrovni, ale i u národních orgánů,“ řekl o snímku Šmejdi Mimica. 

Eurokomisař slibuje, že Brusel s akcí zahálet nebude a na manipulátorské a vyděračské prodejní techniky si posvítí. „Velmi brzy přijdeme s návodem pro státní orgány, jak se s takovýmito praktikami vypořádat,“ ujistil Mimica. 

„Tenhle film zdůraznil, že nemáte přístup ke svým právům jako spotřebitel, jestliže se jich nemáte šanci domoci. To je třeba změnit,“ dodává ředitelka Evropské organizace spotřebitelů BEUC Monique Goyensová. O boji s nekalými obchodními praktikami mají europoslanci hlasovat na začátku nového roku.