Tablety ruinují prodeje osobních počítačů

San Francisco - Osobních počítačů a notebooků se v posledních měsících prodávalo nejméně za posledních pět let. Ve třetím čtvrtletí prodej dosáhl jen asi 80 milionů kusů, což je skoro o 8,5 procenta méně než v předchozím období. Lidé totiž dávají přednost lehčí a skladnější alternativě - místo klasického počítače raději volí tablet. A to nejen k práci, ale hlavně k zábavě.

Propady počítačů zasáhly hlavně Evropu, trh spadl skoro o 14 procent. V Asii a Tichomoří klesly asi o desetinu. Osobní počítače ztrácejí oblibu i v Česku, ve druhém čtvrtletí lidé koupili asi 190 tisíc kusů, což je asi o 6,5 procenta méně než loni. Analytička Geitner, Mikako Kitagawaová, potvrzuje: „Přesun zákazníků v každodenním užívání od PC k tabletům nadále snižuje základnu instalovaných osobních počítačů na vyspělých i rozvíjejících se trzích.“ Zájem o osobní počítače měli jen lidé v Americe, kde trh rostl.

Za poklesem prodeje osobních počítačů je především stále větší obliba tabletů. Jsou lehčí, skladnější, baterie jim vydrží déle. Podle společnosti Gartner se tablety stanou v následujících letech nejdůležitějším zařízením. A osobní počítače z trhu úplně zmizí.  

Jan Kužník, redaktor Technet.cz:

„Není důvod, aby se v budoucnu dál neprojevovala miniaturizace. Výkon se vejde do krabiček, které jsou menší a menší. Jsou to chytré hodinky, mobily. Na to, abychom měli doma stroj, který zvládne třeba sestříhat film nebo upravit fotky, nemusí být počítač velký a nemusí spotřebovat hodně energie.“

Někteří analytici se ale notebooků stále ještě zastávají a tvrdí, že jsou v některých případech nenahraditelné. „V profesionálním použití je ovládání klávesnicí a myší stále ještě nepřekonané. Ovládání dotykem v některých případech prostě nestačí,“ myslí si šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.