Republikáni chtějí zvednout dluhový strop, ale jen na šest týdnů

Paříž/New York/Washington – Šéf americké Sněmovny reprezentantů John Boehner navrhl svým kolegům z republikánské strany krátkodobé zvýšení dluhového stropu. Tento krok by zřejmě odvrátil hrozící platební neschopnost Spojených států o šest týdnů. Prezident Barack Obama je prý ochotný na Boehnerův návrh přistoupit, zároveň ale požaduje schválení zákona o vládních výdajích, aby země získala rozpočet a mohla obnovit provoz úřadů.

Boehner údajně projednával možnost šestitýdenního zvýšení limitu na schůzce republikánů, která předcházela schůzce republikánského vedení s Obamou přímo v Bílém domě. Republikáni chtějí podle informací agentury Reuters vyměnit krátkodobé zvýšení limitu za to, že Obama přistoupí na vyjednávání o jejich podmínkách ohledně rozpočtu.

Už více než týden nemají Spojené státy americké schválený rozpočet a tamní vládě se nedostává peněz na běžný provoz. Navíc se přibližuje den, kdy by země měla dosáhnout maximální úrovně svého zadlužení. Tento okamžik nastane pravděpodobně 17. října.

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría proto vyjádřil obavy, že pokud američtí politici nevyřeší nynější patovou situaci, propadnou se vyspělé země do nové recese a mladé tržní ekonomiky výrazně zeslábnou.

„Pravděpodobnost nezvýšení dluhového stropu stále považujeme za nízkou, ale s tím, jak se uzavření vládních úřadů protahuje, se naše obavy stupňují,“ svěřil se Gurría. „Pokud se dluhový strop nezvýší, naše výpočty naznačují, že země OECD jako celek to srazí příští rok do recese a rozvíjející se ekonomiky zažijí prudké zpomalení růstu,“ dodal generální tajemník. K jeho obavám se připojila i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, která rovněž doufá v brzké vyřešení rozpočtových sporů v USA.

Před následky současné rozpočtové krize varoval Kongres také americký ministr financí Jack Lew. V dopise adresovaném zákonodárcům uvedl, že tyto důsledky mohou být katastrofální a že krize již nyní poškozuje ekonomiku. Zákonodárci si podle něj „hrají s ohněm“, když stále nejsou ochotni přistoupit na dohodu a zemi hrozí platební neschopnost. Podle agentury Reuters nyní republikáni zvažují krátkodobé zvýšení dluhového limitu bez dalších dodatků.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek o hrozbě nezvýšení dluhového stropu:

„Scénář, že se ve Spojených státech nedohodnou na odvrácení tohoto problému, má malou pravděpodobnost. Ale kdyby ten případ nastal, dovedu si představit, že výpočty OECD jsou správně. Největší dopad by to mělo na samotné Spojené státy, ale ty tvoří čtvrtinu globální ekonomiky – takže i na celou globální ekonomiku.“

Jack Lew rovněž vystoupil před finančním výborem amerického Senátu. „Jestliže Kongres nebude plnit své povinnosti, může to zásadním způsobem ovlivnit finanční trhy, pokračující hospodářské oživení, tvorbu pracovních míst i úspory milionů Američanů,“ prohlásil během slyšení. Pokud nedojde ke zvýšení dluhového stropu, ohrozí to podle něj platby zdravotnickým zařízením, dávky pro veterány či výplaty pro příslušníky armády.

CO PŘEDCHÁZELO SOUČASNÉ KRIZI?

Krize začala v úterý 1. října, kdy se americký Kongres nedohodl na zákoně o vládních výdajích. Kvůli tomu jsou nyní paralyzovány federální úřady. Další krize čeká Spojené státy po 17. říjnu, kdy země vyčerpá limit pro nové půjčky. Pokud Kongres do té doby limit nezvýší, může se Washington dostat do platební neschopnosti, která bude mít mnohem hlubší ekonomické následky než současný nouzový stav ve vládních institucích.

Sněmovna, kde mají většinu republikáni, podmiňuje uvolnění peněz vládě ústupky v Obamově reformě zdravotnictví. Zvýšení dluhového stropu zase chtějí republikáni jako obvykle spojit s jednáním o dalším snižování vládních výdajů. Prezident Obama ale již několikrát zopakoval, že je ochoten jednat s republikány o zdravotnictví, snižování deficitu i o výdajích až poté, co uvolní peníze a zvýší dluhový limit.

BLOOMBERG: USA DO PLATEBNÍ NESCHOPNOSTI UPADNOUT NEMUSÍ

Podle komentátorky zpravodajské agentury Bloomberg Caroline Baumové vůbec nemusí Spojené státy upadnout do platební neschopnosti poté, co by Kongres vládě nezvýšil příští týden dluhový limit. Hrozit něčím takovým je od prezidenta Baracka Obamy prý „vrchol nezodpovědnosti“.

Baumová argumentuje tím, že USA se nemohou ocitnout ve stavu neschopnosti splácet dluhy, protože v kterémkoli měsíci roku výnosy srážkové daně z příjmu mnohokrát překračují objem splatných úroků z dluhu. Za posledních 11 měsíců do srpna státní pokladna získala na daních v průměru 225 miliard dolarů a splácela průměrně 36 miliard dolarů na úrocích.