Představitelé APEC se zavázali k podpoře volného obchodu

Jokohama - Lídři zemí Asie a Tichomoří se na summitu APEC (Rada pro ekonomickou spolupráci těchto oblastí) zavázali k podpoře volného obchodu a omezování protekcionismu. Dohodli se rovněž, že podniknou konkrétní kroky k realizaci zóny volného obchodu v Asii a Tichomoří (FTAAP), nestanovili však pro ně žádný časový harmonogram. Shoda panovala i v potřebě vyvarovat se konkurenčního znehodnocování měn a nutnosti vytvořit udržitelný růst ekonomiky. Podobné závěry měl i páteční summit G20. Lídři APEC se obávají, že globální krize zatím není zažehnaná a varují před rostoucím protekcionismem.

Členské země se shodly na důležitosti volného obchodu pro hospodářský růst, ačkoli mezi nimi přetrvávají spory kolem devizové politiky i dalších záležitostí. „Potvrzujeme svůj neochvějný závazek dosáhnout v regionu volného a otevřeného obchodu,“ uvádí komuniké z víkendového summitu APEC v japonské Jokohamě. Představitelé APEC se rovněž shodli na potřebě snížit obchodní nerovnováhy a vládní dluhy a zabránit prudkým výkyvům devizových kurzů.

APEC zahrnuje 21 zemí včetně Spojených států, Číny, Japonska a Ruska. Členové APEC se již dříve dohodli, že do konce roku 2013 nebudou vytvářet žádné nové bariéry pro obchod. „Zavazujeme se podniknout kroky k odstranění opatření narušujících obchod zavedených během krize,“ uvedli dnes představitelé rady.