Letošní sklizeň? Málo brambor, hodně obilí

Praha - Čeští zemědělci letos sklidí nejmíň brambor za desítky let. Úroda bude kvůli špatnému počasí až o pětinu nižší, uvádějí statistici. Lidé v obchodech si tak budou muset výrazně připlatit. Naopak obilí bude letos víc.

Celkem se má sklidit 7,6 milionu tun obilovin. Nejvyšší výnosy se očekávají u pšenice, méně se ale sklidí ječmene. Odborníci ale optimismus mírní. „Meziroční nárůst vidím do značné míry v tom, že srovnáváme loňský výrazně neúspěšný rok s letošním o něco příznivějším. A úrodu tak vidíme jako mírně nadprůměrnou,“ vysvětluje místopředseda Zemědělského svazu ČR Jaroslav Řezáč. 

Cena brambor se zdvojnásobí

Jenže na polích, kde se pěstují brambory, to příliš dobře nevypadá. Letos se jich urodilo rekordně málo a podle odhadů se letošní produkce propadne o dvacet procent. Na vině je počasí. „Poslední zpřesněný odhad je, že se sklidí zhruba 650 tisíc tun brambor. Loni to bylo 805 tisíc tun brambor. Pěstební plochy klesly o 12,5 procenta,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. 

Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí, ČSÚ

„Brambory se v současné době pěstují jenom pro lidskou spotřebu. Doba, kdy tady byl určitý polštář a část brambor byla určena na krmení zvířat, už je pryč. Jde tak o velmi citlivou komoditu.“

A málo brambor hlásí taky sousední Polsko nebo Německo. Nejcitelněji situaci na trhu pocítí domácnosti. Lidé zaplatí až dvojnásobek loňské ceny. Už teď se brambory prodávají v průměru za 15 korun za kilo. A Češi budou muset v příštích měsících zřejmě sáhnout do peněženky ještě hlouběji. 

Urodit se má více hroznů. Tuzemští vinaři letos mají podle ČSÚ sklidit 68 352 tun bobulí, tedy o 14 procent více než před rokem. Zástupci Svazu vinařů už v závěru minulého týdne uvedli, že letošní sklizeň révy bude na úrovni desetiletého průměru.

Vydáno pod