Krajíc chleba si Češi neodříkají, jak poznat ten kvalitní?

Praha - V českých domácnostech se po dlouhé době zase jí víc chleba, a to o půl kila na jednoho člena za rok. Průměrný Čech nakoupí ročně skoro 43 kilogramů chleba. A dávno to už není jen obyčejný pecen Šumavy. V obchodech se nabízí třeba chleba tmavý, slunečnicový nebo kmínový. Přečtěte si, jak poznat kvalitní chléb.

Podle předběžných údajů ČSÚ se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Snížila se ale produkce běžného pečiva, skoro o procento na 284 307 tun. 

Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů:

„Chléb je základní potravina a je důležitý v jídelníčku spotřebitelů. Navíc běžné pečivo, které se prodává ze zmražených polotovarů, je i výrazně dražší.“


Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. „Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků,“ tvrdí předseda pekařského svazu Jaromír Dřízal. 

Chleby z českých pecí patří přitom k těm nejlevnějším v Evropě, v průměru stojí 27 korun. Naopak nejdražší najdou zákazníci v regálech italských obchodů, tam za něj zaplatí v přepočtu až 63 korun. 

Jak poznat kvalitní chleba

Kvalitní chleba se poznat i podle hmatu a vůně. Ale pravidlo, že čím měkčí, tím čerstvější, neplatí. „Chleba musí být klenutý, nesmí mít ostrou hranu, na druhou stranu by neměl být moc vysoký, protože by to znamenalo, že je moc nakypřený,“ říká Eva Nováková, manažerka, IREKS. 

Krajíc by pak měl být pružný, mít silnou kůrku a ne moc velké bubliny. Aby se jeho kvalita uchovala co nejdéle, neměl by se skladovat v mikrotenovém sáčku ani lednici. Nejlépe ho dejte do čisté utěrky a do chlebníku.