Klábosení nad kávou vás nebaví? Zajděte do kreativní kavárny

Praha – Máte už plné zuby pasivně stráveného volného času? Zajděte do kreativní kavárny a u dobrého šálku kávy vytvořte někomu dárek nebo třeba hrníček sobě pro radost. V každém člověku dřímá umělec, myslí si Lída Horníková. Společně se svým partnerem v podnikání i soukromí Davidem Pátkem na to vsadili a rozjeli byznys na pražských Vinohradech, který lidem ukazuje, že omalovat si hrneček dokáže skutečně každý.

Kreativní pití kávy je relax pro každého

První dojem z kavárny možná může být rozpačitý, většina lidí si zpočátku nevěří a při výtvarničení se cítí hloupě. Po čase ale všechen ostych z návštěvníků spadne a u malování si skvěle odpočinou. Obsluha kavárny totiž umí každému poradit a výzdoba hrníčku je pak hračkou pro každého. A to je přesně to, co Lída měla v plánu. „Od začátku se snažím udělat prostor, kde se budou lidé moci odreagovat, odpočinout si, pobavit se,“ tvrdí Lída.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Každý návštěvník může v kavárně vyzkoušet nejrůznější techniky – například páskovou metodu, puntíkování druhou stranou štětce, obkreslování obrázku ze speciálního papíru, různé druhy glazury nebo mýdlovou techniku. Funguje to zcela jednoduše: přijdete, namalujete, a za týden se zastavíte pro hotový výrobek.

Začátky byly těžké, o to lépe teď kavárna funguje

Přítel David Pátek

„Na začátku jsme se setkávali spíš s tím, že lidé nebyli připravení na nějaký takový druh zábavy, kde by se mísila kavárna s nějakou kreativitou, s nějakým tvořením. Takže jsme se spíš snažili informovat lidi, přesvědčovat je o tom, že něco takového může fungovat.“

Nápad otevřít podobnou kavárnu si Lída přivezla z Anglie, kde pracovala jako au-pair. Potřebnou odvahu jí však dodal až stávající přítel David. Počáteční iluze o hezkém byznysu se potom rozplynula, když Lída zjistila, že musí nejprve získat stavební povolení a provést všechny stavební úpravy. O tom, že by měla dodržovat hygienické normy, také nic nevěděla. Nejhorší překvapení přišlo, když po půl roce konečně došlo k otevření. Dveře kavárny se totiž zrovna netrhly.

Nezájem lidí chodících okolo kavárny bez povšimnutí došel tak daleko, že Lída s Davidem uvažovali o uzavření kavárny. Rozhodli se ale počkat ještě rok – do dalších Vánoc. Už léto je ale příjemně překvapilo a o osudu alternativního místa odpočinku bylo rozhodnuto. Už pátý rok tak úspěšně funguje a získává si další a další příznivce.

  • Malování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209665.jpg
  • Malování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209662.jpg
  • V kreativní kavárně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209666.jpg
  • Nalákání do kreativní kavárny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2097/209667.jpg