Studenti jsou kvůli praxi ochotní pracovat i zadarmo

Praha - Většina vysokoškoláků pracuje už při studiu. Jenže skoro dvě třetiny z nich mimo obor, který studují. Mladí lidé by proto uvítali, kdyby samotné školy nabízely studentům praktické zkušenosti přímo v oboru. Ukazuje to průzkum společnosti Studenta Media.

Podle ředitele společnosti Studenta Media Tomáše Rašnara průzkum ukázal, jak je práce při vysokoškolském studiu atraktivní. Studentům přitom nejde ani tak o peníze jako o to, aby získali praxi. Kolem 90 procent studentů už na škole pracuje, jenže jen třetina z nich získá práci v oboru, kterou pak mohou po ukončení studia uplatnit jako praxi. 

Průzkum ukázal, že nabídka kvalifikovaných stáží v oboru je stále nedostačující. S povinnou praxí už na škole přitom studenti problém nemají, souhlasí s ní, ovšem za předpokladu, že univerzita jim pomůže získat zkušenosti přímo v oboru. Pak jsou dokonce studenti ochotní pracovat i několik měsíců zadarmo. 

Rašnar v rozhovoru pro ČT24 také řekl, že studenti škol, které nabízejí přímé propojení s privátní sférou, logicky vykazují větší zkušenosti s praxí v oboru – jsou to především lékařské, technické nebo IT obory. Největší problém najít si praxi přitom mají studenti humanitních nebo ekonomických oborů.   

Ministerstvo práce se chystá využít většinu peněz, které mělo pro firmy v potížích na takzvaný kurzarbeit, na podporu zaměstnávání absolventů. Zatím totiž podniky tuto možnost příliš nevyužívají. Ze 400 milionů korun vyčerpaly zatím jen 10 milionů. Celkem 250 milionů se tak přesune na příspěvky na mzdu mladým. Novinářům to po jednání tripartity řekl ministr práce v demisi František Koníček.

Rozhovor s Tomášem Rašnarem (zdroj: ČT24)