Nejvíce se nepodvádí s masem, ale s olejem a biopotravinami

Brusel - Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa, které se objevovalo právě v hovězím. Uvedla to agentura AP s odvoláním na předběžnou verzi zprávy Evropské unie. Ta vychází z akademických studií, policejních záznamů a konzultací s podnikateli v odvětví. Do první desítky se dále dostaly mléko, obilí, med, javorový sirup, káva a čaj, koření, víno a některé ovocné šťávy.

Členka Evropského parlamentu Esther de Langeová agentuře AP řekla, že ji překvapilo, že maso se nedostalo mezi deset potravin nejvíce náchylných k falšování a podvodům. Udivilo ji rovněž, že některé supermarkety si testují kalamárové kroužky, aby se ujistily, že nejsou vyrobené z vepřového masa z konečníku zvířete. 

Na počátku letošního roku otřásl Evropou skandál se záměnou koňského masa za hovězí, který se nejprve objevil v Irsku a Británii a následně zasáhl další státy včetně Česka. Koňské maso sice není pro člověka zdravotně závadné, jenže když se objeví v hovězím, je to v podstatě podvod na zákazníka.