Koruny eukalyptů prozradí podzemní naleziště zlata

Sydney - Zásoby zlata by se už nemusely zjišťovat prostřednictvím rozsáhlých těžebních průzkumů. Podle australských vědců by mohl v budoucnu stačit rentgenový fluorescenční mikroskop a vzorky listů. Své výsledky zveřejnili v odnoži prestižního vědeckého časopisu Nature a informoval o nich i zpravodajský server BBC News. Přítomnost zlatých částic například v listech eukalyptů totiž naznačuje, že mnoho metrů pod zemí se ukrývají zásoby zlata.

A výzkum se přitom nemusí aplikovat jen na zlato. Těžaři by tímto způsobem mohli zjišťovat přítomnost dalších minerálů, respektive kovů.

V minulosti už vědci identifikovali zlaté částice v půdě kolem eukalyptů. Nový výzkum však potvrdil, že zlato do sebe přebírají i samotné rostliny. Stopy tohoto kovu vědci objevili v listech, větvičkách i kůře.

Zlato v listu eukalyptu
Zdroj: Melvyn Lintern/Nature Communications

Původní znění článku si můžete přečíst na stránkách časopisu Nature Communications.

Množství zlata nalezeného přímo ve stromech by ale na samotnou těžbu nestačilo. Vědci spočítali, že by bylo potřeba 500 stromů rostoucích nad zlatým nalezištěm, aby z nich bylo dost cenného kovu na jeden prsten.

Objev tak může těžebním společnostem ušetřit peníze na průzkumné vrty a navíc ochrání životní prostředí v místě případné těžby. Zlato se totiž v tomto případě nachází až 30 metrů pod eukalypty, konkrétně v západoaustralské oblasti zvané Freddo Gold Prospect.

Zlatá ruda
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock