Jedenáctky, PETky, nealko – pivní trh se mění

Plzeň - Český pivní trh zažívá změny. Zatímco ještě před pár lety byli Češi zvyklí rozlišovat jen mezi desítkou a dvanáctkou, fenoménem poslední doby se stávají jedenáctistupňová piva. Pivo v PET lahvích zase ukrajuje z prodejů klasických „lahvářů“ a roste i obliba nealkoholického piva. Prodejní čísla obecně ale letos pivovarníkům moc radosti nepřinášejí.

Celý český trh s pivem by se měl letos propadnout meziročně až o dvanáct procent, prodej jedenáctek ale podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého poroste a jejich podíl by se tak měl další rok zvýšit ze současných 16 procent.

„Plzeňská jedenáctka jako lídr tohoto segmentu si nyní drží 16,5 procenta z celkem prodaných lahví a 19 procent u čepovaných jedenáctistupňových piv,“  pochvaluje si vrchní sládek Prazdroje Jan Hlaváček. Segment podle něj trvale roste. Prodeje podle pivovarského svazu podpořila ekonomická krize, protože lidé přecházejí z dvanáctky na levnější jedenáctky. Před krizí, v roce 2007, činil podíl jedenáctek na celkovém pivním trhu sedm procent, když se jich vypilo jeden milion hektolitrů.

Zatímco méněstupňová výčepní piva se za letošní první pololetí meziročně propadla o 17 procent, celkový prodej ležáků (jedenáctek a dvanáctek) zůstal na stejné úrovni. Objem prodané jedenáctky svaz neeviduje, ale podle Veselého její odbyt roste na úkor dvanáctek.

Jedenáctky jsou podle Veselého kvalitní a chuťově bohatší než současné desítky a přitom levnější než dvanáctky. „Je to taková skoro dvanáctka za cenu skoro desítky,“ dodal. Na trhu je více než 30 druhů jedenáctek, každý větší pivovar ji má v nabídce díky velké poptávce. Prazdroj začal před pěti lety prodávat Velkopopovického Kozla Medium, jehož prodeje také rostou.

Piva blížící se jedenáctkám se v Česku vařila vždy. V Plzni v Měšťanském pivovaru, později Prazdroji, vyráběli od počátku dvojí pivo – výčepní jedenáctistupňové a dvanáctistupňový ležák. Ve 20. století bylo několik vln zvýšeného vaření jedenáctek, především v době světových válek a v první polovině 50. let. Jedenáctky se mnohdy vařily místo dvanáctek.

23.4.2010
Zdroj: ČT24