Potvrzeno: Telefónica se stane součástí Kellnerova impéria

Praha – Finanční a investiční skupina PPF se dohodla se španělskou Telefónikou na koupi 66procentního podílu v její české divizi za 63,6 miliardy korun. Jak oznámila společnost PPF, smlouva už je podepsaná. Akvizice zahrnuje rovněž 100 procent v dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. Na transakci použije PPF 35,5 miliardy korun z vlastního kapitálu a zbytek si zajistí úvěrem syndikovaným na bankovním trhu pod vedením Société Générale.

O tom, že dohoda mezi PPF a španělským telekomunikačním operátorem je na spadnutí, se spekulovalo už včera. Podle zdrojů agentury ČTK bylo cílem obou stran podepsat kontrakt ještě před zahájením aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, které se Telefónica účastní. To je naplánováno na pondělí 11. listopadu.

Server britského listu Financial Times ale uvedl, že PPF koupí 69procentní podíl za 2,5 miliardy eur (64,6 miliardy korun). Výsledný obchod má tedy hodnotu o jednu miliardu nižší a převáděný podíl nebude 69, ale 66 procent. Jen pro představu - za zhruba stejnou částku stát v příštím roce postaví a opraví železnice a silnice. A třeba rozpočet hlavního města Prahy je ještě o 20 miliard nižší.

Dokončení transakce je podmíněno souhlasem Evropské komise. PPF poté učiní povinnou nabídku na převzetí akcií minoritních akcionářů. Španělská Telefónica si ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije. „Dokončení transakce očekáváme v průběhu několika měsíců,“ sdělil mluvčí skupiny PPF Radek Stavěl.

Luis Antonio Malvido, generální ředitel Telefónica O2 Czech Republic

„Pro zákazníky se nic nemění. Ani pro ty z řad velkých firem, ani pro ty z řad domácností. Nic. Všechny mobilní služby, všechny hlasové i datové služby budou stejné.“

Server Financial Times rovněž upozornil, že skupina PPF má aktiva v hodnotě zhruba 22 miliard eur. To znamená, že dohoda o převzetí kontrolního podílu v české divizi Telefóniky pro ni bude velmi významnou investicí. O odkup někdejšího Českého Telecomu usilovala PPF už před deseti lety.

Finanční skupina českého miliardáře Petra Kellnera zaplatí 2,063 miliardy eur (53,2 miliardy korun) v okamžiku dokončení transakce a 404 milionů eur (10,4 miliardy korun) v průběhu následujících čtyř let. Před samotným převodem akcií získají Španělé ještě dalších 260 milionů eur (6,7 miliardy korun) na dividendách.

PPF
Zdroj: ČT24/PPF

Mateřská Telefónica, která měla v pololetí čistý dluh 49,8 miliardy eur, díky prodeji české dceřiné firmy sníží svoje celkové zadlužení o 2,685 miliardy eur.

„Určitě to španělské Telefónice pomůže. Trápí se s vysokým zadlužením a zároveň se chce orientovat na trhy v Latinské Americe, takže český trh pro ni není perspektivní. Myslím si, že je vhodná doba na to, aby došlo k prodeji,“ komentoval transakci Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct. Domnívá se, že PPF bude akcie Telefóniky odkupovat za stejnou cenu, jako je nakoupila, tedy za 305,6 korun za kus.

Španělská Telefónica za někdejší Český Telecom zaplatila v roce 2005 celkem 109,4 miliardy korun. Od roku 2006 ale získala zpět na dividendách a platbách za snížení základního kapitálu kolem 77 miliard korun. Další více než miliardu ročně tvořily platby mateřské firmě za použití značky a další služby.

Jaké budou dopady na tuzemský trh?

Španělská skupina Telefónica je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Evropě, jedničkou je i na trhu v České republice. Dlouho plánovaná transakce by proto podle některých odborníků mohla výrazně ovlivnit celý telekomunikační trh. „Dopady na burze budou krátkodobé. Dlouhodobé dopady na trh se projeví v řádu týdnů až měsíců. Bude se snažit fungovat jinak než Telefónica. Může to znamenat investice jinam. Trh to velmi promění,“ domnívá se redaktor Hospodářských novin Jan Klesla.

„Získává lídra na trhu komunikací, získává velmi málo zadluženou firmu, což je velmi hodnotná věc, a získává přístup k pěti milionům zákazníků, což se každé firmě může hodit,“ hodnotí výhody pro PPF analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menšík.

To analytik J&T Milan Vaníček významnější změny v odvětví neočekává. Je přesvědčen, že PPF naváže na dosavadní politiku operátora a nebude v konkurenčním boji příliš agresivní. „Důvod vidím v tom, že další zvýšená konkurence by mohla tlačit na marže, což nebude zřejmě aktuálně cílem nového vlastníka,“ dodal Vaníček s tím, že lze čekat spíše tlak na další zeštíhlení společnosti a efektivitu. Operátor by podle něj místo do zlevňování mohl více investovat do rychlých sítí LTE nebo spolupracovat s finančními institucemi v portfoliu PPF. Už teď skupina Petra Kellnera v Česku vlastní například Air Bank nebo Home Credit.

Za čtyři roky se musí zakoupený podnik přejmenovat

Podle dohody bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica, který zahrnuje například přístup ke společnému nákupu technologií, dohody o roamingu apod. Společnosti Telefónica Czech Republic a Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu těchto čtyř let. „Určitě by se nabízelo navrácení původního jména Eurotel - lidé si ho ještě pamatují,“ říká odborník na mobilní komunikace iDNES.cz Luděk Vokáč.

Česká Telefónica dnes také zveřejnila hospodářské výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku. Čistý zisk jí v tomto období klesl o čtvrtinu na 3,7 miliardy korun a konsolidované provozní výnosy se snížily o 5,8 procenta na 35,6 miliardy.

Akcie Telefóniky po potvrzení prodeje majoritního podílu do rukou PPF a zveřejnění čtvrtletních výsledků odepsaly 2,72 procenta na 303,50 koruny. Stáhly tak s sebou dolů celou pražskou burzu, index PX do 11:00 klesl o 0,75 procenta na 1 018,56 bodu.