Chcete koupit nemovitost na Slovensku? Ceny stále klesají

Bratislava - Pro zájemce o koupi bytů či domů na Slovensku přichází dobrá zpráva. Investoři mohou těžit ze stále klesajících cen, které si ve třetím čtvrtletí letošního roku sáhly na své šestileté minimum. Za metr čtvereční se nyní v průměru platí 1 220 eur (31 500 korun). Obrat ve vývoji se zatím neočekává. „Současný ekonomický vývoj v zemi naznačuje, že ani v roce 2014 nezačnou ceny nemovitostí výrazněji růst,“ uvedla analytička peněžního ústavu Poštová banka Eva Sadovská.

Slovenská centrální banka uvedla, že ve srovnání s dosavadním maximem z roku 2008 jsou obytné reality o více než pětinu levnější. Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku ve třetím čtvrtletí stál v průměru 31 500 korun, což odpovídá jeden a půl násobku průměrné měsíční mzdy v zemi.

Proti předchozímu kvartálu ceny klesly o 0,8 procenta, v meziročním srovnání byly nižší o 1,6 procenta.

Tradičně nejdražší reality má Bratislava a okolí, kde je nejvyšší kupní síla a zároveň nejnižší nezaměstnanost. Ceny bytů a domů v bratislavském kraji jsou o třetinu vyšší, než je celostátní průměr.

Kromě domů zlevnily i byty

„Výraznější snižování průměrných cen domů může souviset i se snižujícím se zájmem obyvatel měst, hlavně v Bratislavě, řešit vlastní bydlení v lokalitách v blízkém okolí,“ podotkli experti z centrální banky. Podle nich k tomuto vývoji možná přispěly stížnosti lidí žijících v takzvaných „satelitech“. Tito lidé si stěžují na nedostatečnou infrastrukturu a na nižší komfort bydlení, než jaký je ve městě. Proto se častěji uchylují do bytů v centrech větších měst, které jsou v přepočtu na podlahovou plochu o šestinu dražší než domy.

„Současný ekonomický vývoj v zemi a s ním související vysoká míra nezaměstnanosti zatím nenaznačují, že v roce 2013, ale ani v roce 2014 začnou ceny nemovitostí výrazněji růst,“ podotkla Eva Sadovská. Ekonomové centrální banky očekávají, že reality na Slovensku zlevní i v posledním letošním čtvrtletí.

Ceny nemovitostí na Slovensku prudce rostly do roku 2008, kdy se průměrná cena metru čtverečního v domech a bytech vyšplhala až na 1 549 eur. V dalších letech ceny srazila globální ekonomická krize, doprovázená výrazným zvýšením počtu lidí bez práce.