Deprese zaměstnanců stojí firmy miliardy, jaké je řešení?

Londýn - Deprese jsou jedním z nejčastějších psychických problémů. V Evropě jimi trpí podle odhadů každý desátý zaměstnanec. Podniky pak kvůli jejich absenci přichází ročně o víc než 90 miliard eur. Problémem se už proto začaly zabývat velké světové firmy. „Deprese vyžaduje jiný přístup, pokud jde o rehabilitaci a znovuzačlenění člověka do pracovního procesu,“ tvrdí John Duncan, personální ředitel Royal Mail.

Dlouhé hodiny v práci, čas strávený na cestě do zaměstnání, nízké mzdy a snaha, která bývá často nedoceněná. Výsledek? Deprese. Právě na pracovišti si na ně lidé zadělávají podle odborníků vůbec nejčastěji.

„Spouštěčem může být chybějící zpětná vazba. Lidé neví, jak si vedou v práci. Pro šéfa přitom není problém říct někomu: 'Bravo, odvedl jste svělou práci', čímž mu dodá jistotu,“ říká Geoff McDonald, viceprezident Unilever.

Právě šéfa mezinárodní společnosti Unilever Geoffa McDonalda dohnaly deprese před pěti lety. Nemoc ho tehdy vyřadila z pracovního života na dva měsíce. Pak se podle svých slov ještě dlouho dostával do běžného tempa.

„Byl jsem trochu nervózní a deprimovaný. Neměl jsem chuť k jídlu a nemohl jsem číst noviny. Úzkostlivě jsem se bál o svoje děti. A i když mám rád přírodu, miluji cyklistiku, nebyl jsem schopný vůbec cvičit. Napadaly mě sebevražedné myšlenky,“ vysvětluje projevy depresí McDonald.

Firmy vyhlásily boj proti depresi (zdroj: ČT24)

Kdo nejčastěji trpí depresemi?

Velmi často jsou obětí deprese Španělé a Francouzi. Podle průzkumu jimi trpí každý pátý zaměstnanec. Podobná čísla přicházejí i z Velké Británie. Firmy tak kvůli jejich absenci přijdou ročně až o 92 miliard eur. Situaci už proto začali řešit největší evropští zaměstnavatelé, jako jsou British Telecom, Deutsche Post nebo Royal Mail.

„Musíme odstranit předsudky ve společnosti. Duševní nemoc je stejná jako ty ostatní - ať už jde o úraz, rakovinu nebo srdeční choroby. Jen vyžaduje jiný přístup, pokud jde o rehabilitaci a znovuzačlenění člověka do pracovního procesu,“ tvrdí John Duncan, personální ředitel Royal Mail.

Dvouletá léčba jednoho pacienta se ve Velké Británii může vyšplhat až na 750 liber (24 000 korun) .