Monopoly dostanou nový kabát

New York - Kultovní stolní hra Monopoly letos slaví 75. narozeniny. Nejen z toho důvodu výrobce Hasbro své úspěšné hře nadělil nový kabát a navíc uvedl ceny realit do 21. století. S Monopoly se mohou hráči stát milionářem například u jídelního stolu. Hra přitom stále vede žebříčky popularity. Podle odhadů ji od roku 1935 hrála přibližně jedna miliarda lidí po celém světě.

„Monopoly jsou jako portské víno. Čím starší, tím lepší. Teď slaví pětasedmdesátiny a jsou pořád jedničkou na světovém trhu,“ říká portugalský distributor Rui Botelho de Sousa. Nové Monopoly Revolution ovšem mění klasické zvyklosti. Místo čtvercového hracího plánu je kulatý a zmizí i čachry s penězi, protože bank hlídá počítač.

Craig Wilkins, Senior Brand Manager, Hasbro

''Vyjednávání a nakupování je zásadní dovedností, kterou si hráči během hraní osvojí. Mohou se tak nanečisto stát milionáři, a to z Monopolů dělá nejpopulárnější hru na světě."

Monopoly slaví 75. narozeniny (zdroj: ČT24)

Monopoly vymyslel Američan Charles Darrow. Ten jako mnoho dalších ztratil během velké hospodářské krize ve 30. letech práci, a měl tak čas na vymýšlení hry, ve které by si každý mohl alespoň ve hře užívat života horních deseti tisíc. Svůj výtvor začal nejprve sám prodávat, nápad poté zaujal majitele podniku Parker Brothers, kteří s Darrowem podepsali začátkem roku 1935 smlouvu a nechali si Monopoly patentovat. Na trh byla hra uvedena před 75 lety, 7. února 1935. Z nezaměstnaného Darrowa se záhy stal milionář.

Celkem se prodalo už 275 milionů krabic se hrou a od roku 1973 má hra i svůj světový šampionát. V Česku se prodává například verze Monopoly Spiderman, Monopoly Banking, kde se poprvé hrála finanční hra s kreditní kartou, karetní verze Monopoly Deal. Posledním přírůstkem do rodiny z roku 2009 jsou Monopoly City, v nichž se staví uprostřed hrací plochy největší města na světě. V USA lze sehnat třeba i verze Star Wars, Simpsonovi, Coca-Cola a další.

Monopoly v číslech

  • celosvětově bylo prodáno přes 275 milionů krabic s logem Monopoly
  • hra je dostupná ve 111 zemích a 43 jazycích
  • nejdelší partie hry v historii trvala 70 dnů
  • nejdražší verzí hry je exemplář z roku 1988 vyrobený mistrem klenotníkem Sydney Mobellem ze San Francisca. Deska je z 23karátového zlata, na domech a hotelech z ryzího zlata zdobí vršky komínů rubíny a safíry. Tečky na kostce jsou z 42 broušených diamantů. Hodnota této hry je asi dva miliony dolarů (asi 40 milionů korun). Hra byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší desková hra na světě.
  • od roku 1935 hrála hru více než miliarda lidí po celém světě

Zdroj: Hasbro

Monopoly
Zdroj: ČT24/Hasbro