Návrh NWR na řešení situace v OKD Rusnoka rozzlobil

Ostrava - Společnost New World Resources (NWR), majitel Ostravsko-karvinských dolů (OKD), poslala vládě plán, jak chce řešit situaci ohledně uzavření Dolu Paskov. Premiér v demisi Jiří Rusnok s ním ale nesouhlasí. „Velmi nás to neuspokojilo, respektive možná i rozzlobilo,“ řekl Rusnok. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce proto po NWR, aby plán dopracovala.

„Neshledali jsme v plánu nic nového. Bylo tam jen to, že se důl bude postupně zavírat a že stát by chtěl pokračovat v jakési sociální těžbě, tak ať se kouká domluvit s Evropskou komisí. To víme taky, to nám nemusí pánové z OKD psát. Proto ministr průmyslu po konzultaci se mnou odeslal včera dost ostrou reakci,“ vysvětlil Rusnok ČT.  

Obsah materiálu NWR je dosud neveřejný. Firma už dříve uvedla, že ho nebude komentovat, a o předložených návrzích nechce hovořit ani ministerstvo, právě proto, že si to vlastník OKD nepřeje. „Studii dostal pouze premiér a naši odborníci na ministerstvu. Žádali nás, abychom studii neposkytli dále, a to ani hejtmanovi Moravskoslezského kraje Miroslavu Novákovi,“ řekla k tomu mluvčí ministerstva Jana Dronská. Už dříve pouze sdělila, že materiál má dvě části. Jedna se zabývá Dolem Paskov, druhá situací celého OKD a hornictví v regionu.

Jiří Rusnok k návrhu NWR (zdroj: ČT24)

Společnost měla návrh na řešení situace původně předložit do 20. října, nakonec tak učinila až na konci měsíce. „Dokument jsme panu ministrovi průmyslu odeslali předminulý týden. Považujeme ho za interní materiál mezi OKD, potažmo NWR, a ministerstvem. Oficiální reakci jsme dosud nedostali, nemůžeme se k ní proto vyjádřit. Podle našich informací byla odeslána v pátek. Jsme připraveni k dalšímu jednání s panem ministrem a dalšími příslušnými ministerstvy,“ sdělil mluvčí OKD Marek Síbrt.

OKD se s problémy potýká kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím. Provedla už některá úsporná opatření a navíc se chystá ke konci roku 2014 uzavřít ztrátový Důl Paskov. Hrozí tak, že o práci přijdou v regionu s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi další stovky lidí. Podíl nezaměstnaných byl v říjnu v kraji 9,8 procenta, práci nemělo 81 893 dosažitelných uchazečů. S uzavřením Dolu Paskov nesouhlasí odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit.

Firmu NWR téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. OKD zaměstnává 13 000 lidí a je největším soukromým zaměstnavatelem v kraji. Kvůli krizi v oblasti průmyslu se v kraji pravidelně schází pracovní skupina pro hospodářskou a sociální situaci, v níž zasedají zástupci vlády, kraje či velkých firem.

Vydáno pod