Řecko na prodej - kdo vsadí na správného koně?

Atény - Trojice západních věřitelů, takzvaná Trojka, chystá pro Řecko nové vysvědčení. Atény by měly ušetřit dalších 40 miliard korun. Řekové zas vyšli do ulic a vláda už na ně další škrty uvalit nechce. Stát proto vkládá naděje do toho, že by mohl vydělat na prodeji části státního majetku. Jenže zájemci se nehrnou. Řecká privatizace totiž připomíná loterii a není v ní snadné vsadit na správného koně.

Prodej státního majetku je důležitou podmínkou evropského záchranného programu. V letošním roce plánuje řecká vláda získat z privatizace 1,6 miliardy eur. 

Řecko proto pořádá největší výprodej v dějinách. Nabízí královské paláce, lyžařská střediska, slunná pobřeží. A taky letiště, železnice nebo maríny. Například přístav v Pireu už má nového majitele - čínskou společnost Cosco. Podle vlády je takový obchod zářný příklad úspěšné privatizace. Číňani investovali do vybavení a zdvojnásobili obrat. 

Přístav v Pireu
Zdroj: AP/Petros Giannakouris/ČTK

Jenže podle místních odborářů je tohle cesta do záhuby. Čínský management podle nich vykořisťuje dělníky a hazarduje s jejich zdravím. Jeřáb dřív obsluhovalo 9 lidí. Teď to musí zvládnout jen čtyři. „Snížili mzdy, zrušili přídavky za víkendy i za zkušenost a taky odchodné. A lidi zaměstnávají jen na krátkodobé smlouvy. Pak je vyhodí,“ popisuje praktiky předseda námořnických odborů Adonis Dalakogiorgios. 

Námořnické odbory proto chtějí vzít čínské hájemství útokem, a to spolu s dalšími spřátelenými odbory z přístavu. Jsou jich tucty: své mají lodní kuchaři, účetní i elektrikáři. A taky námořní inženýři, důchodci, kapitáni s diplomem i bez diplomu nebo námořníci na krátkou vzdálenost. 

Události o privatizaci v Řecku (zdroj: ČT24)

Odbory přitom vládnou a straší zahraniční investory i v dalších oborech. Státní plynárny nebo železnice nikdo nechce. Vláda chtěla původně získat privatizací až 50 miliard eur, zatím se ale podařilo prodat majetek sotva za dvě miliardy. 

Jedním z mála dokončených projektů je prodej sázkového monopolu OPAP česko-řecké skupině Emma Delta. Nový ředitel, český bankéř Kamil Ziegler, prozatím před kamerou mluvit nechce. Emma Delta zaplatila za podíl 33 procent v OPAP 622 milionů eur (15,9 miliardy Kč). V příštích deseti letech pak bude ročně splácet další tři miliony eur ročně. Celková cena tak činí 652 milionů eur.

OPAP má od řecké vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT).