Po letech průlom, EU se dohodla na kapitálových pravidlech pro pojišťovny

Londýn – Po letech zpoždění se Evropská unie dohodla na nových pravidlech kapitálové přiměřenosti pro pojišťovny. Pravidla by měla vstoupit v platnost od roku 2016 a mají zajistit, že pojišťovny budou mít dostatek kapitálu a pojištěnci budou v bezpečí.

Ve středu se v Bruselu setkali zákonodárci z Evropského parlamentu a úředníci členských států. „Je to dobrá dohoda pro EU i pro pojišťovny,“ uvedla britská zástupkyně Sharon Bowlesová, která se jednání účastnila.

EU schválila podobu pravidel v roce 2009 a vstoupit v platnost měla pravidla v roce 2012. Neshody mezi zákonodárci EU a členskými zeměmi o tom, kolik kapitálu musí pojišťovny držet, však přiměly EU několikrát začátek platnosti odložit. Návrh dohody se objevil minulý měsíc, kdy členské země předložily alternativu, slabší verzi kompromisního návrhu unijního regulátora pojišťoven, pro produkty s dlouhodobými garancemi.

Nová dohoda splňuje požadavky vlivných zemí, jako Německo, Británie a Francie, jejichž hlasy byly rozhodující pro dokončení dohody. Pojišťovny podle dohody budou mít mnohem větší flexibilitu v některých bodech, než regulátor původně chtěl.

Vydáno pod