České dráhy se od roku 2013 budou muset prát s konkurencí

Praha – České dráhy budou vystaveny konkurenci dříve, než se předpokládalo. Podmínky pro České dráhy a soukromé železniční dopravce se totiž narovnají o něco dříve. Nejpozději se budou o železnice ČD s konkurenty prát od 1. července 2013. V diskusním pořadu televize Prima Partie to řekl ministr dopravy Vít Bárta. Alternativní dopravci přitom měli na české tratě vyjet až od prosince stejného roku, případně o rok později.

Českým drahám nastanou těžké časy dříve

Ministr dopravy Vít Bárta

„Jsem přesvědčen, že 1. července 2013 nejpozději konkurence na železnici bude.“

Bárta počítá s tím, že se konkurence na českých tratích objeví daleko dříve než v půlce roku 2013. Nechává si však určitou rezervu pro nepředvídané komplikace. První kroky k uvedení konkurence na tuzemskou železnici ministerstvo dopravy (MD) podniklo v říjnu, kdy požádalo o zveřejnění záměru v úředním věstníku Evropské unie. V záměru je uvedeno i to, že by se za rok mělo začít soutěžit o tratě Ostrava - Opava - Krnov - Olomouc, Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb a Praha - Roudnice nad Labem - Ústí nad Labem - Děčín.

České dráhy mají od loňska s ministerstvem desetiletou smlouvu. Rychlíky tak provozují výhradně ony. Předchozí ministr Gustav Slamečka do smlouvy ale prosadil klauzuli, podle které lze každý rok ze smlouvy vyjmout 15 procent výkonů, do deseti let by se tak mělo soutěžit až o 75 procent výkonů dálkové osobní dopravy. Ministerstvo dopravy jako objednatel platí za rychlíky Českým drahám čtyři miliardy korun ročně.

Vlaky RegioJetu a Rapid Expresu vyjedou už příští rok

Bez ohledu na časový harmonogram ministerstva by se ovšem první soukromé rychlíky měly na české železnici objevit už příští rok. Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency chce začít jezdit do konce června na trati Praha-Ostrava. Rychlíky na stejné trati chce podle informací tisku od prosince 2012 provozovat také společnost Rapid Expres. Vlaky RegioJetu a Rapid Expresu nebudou ale jezdit ve „veřejném závazku“, nedostanou proto žádné dotace.