Jestli nám nepřidáte, budou Vánoce bez dárků – hrozí zaměstnanci Amazonu

Berlín – Mnoho lidí by se v Německu nemuselo dočkat pod stromečkem vysněného dárku. Zaměstnanci internetového prodejce Amazon totiž hrozí stávkou. Odbory chtějí prosadit kolektivní smlouvu, jinak prý zaměstnanci nebudou před Vánocemi pracovat. Jejich cílem je zablokovat dodávky dárků.

Odbory v německých pobočkách Amazonu se snaží už měsíce prosadit kolektivní smlouvu. Tvrdí, že vedení firmy není ochotné vůbec jednat. Kolektivní smlouva má přitom zajistit zaměstnancům třeba nárok na placené přesčasy nebo placenou dovolenou. Odbory mimo to také chtějí, aby firma zaměstnancům zvýšila mzdy.

Jelikož byla jednání neúspěšná i přesto, že v průběhu roku zaměstnanci stávkovali už třikrát, uchýlily se odbory před Vánocemi k poněkud těžšímu kalibru. Zaměstnanci německých logistických center předního světového internetového prodejce Amazon plánují na adventní období vlnu stávek. „Stoprocentně zastavíme během adventu práci. Cílem samozřejmě je, aby tu vánoční zásilky zůstaly ležet,“ pohrozil představitel odborového svazu Verdi Heiner Reimann. „Lidé by nejraději stávkovali nepřetržitě až do Štědrého večera,“ dodal.

Co z ní od stávkujících:

„Chceme hlavně zlepšení tristních pracovních podmínek a nejsme spokojeni ani s nastavením platů. Naše pracovní nasazení zajišťuje firmě vysoké zisky a my z toho nic nemáme,“ vysvětluje stávkující zaměstnanec Amazonu Markus Herd.

Amazon ujišťuje, že je na stávku připravený. Zvyšovat platy zatím nehodlá. „Pracovníci v německých logistických centrech Amazonu mají platy v horní části rozmezí, které je v logistickém odvětví běžné,“ argumentuje společnost. 

Heiner Reimann, odborový předák:

„Kdybych byl Amazonem, rozhodně bych se nespoléhal na to, že bude možné doručit všechno včas před Vánocemi.“

Rozhovor s Martinem Vyleťalem (zdroj: ČT24)

Podle Martina Vyleťala ze serveru Lupa.cz zatím není jisté, zda budou stávkovat všichni zaměstnanci Amazonu v Německu. Pro firmu v zemi pracuje asi 9 000 tisíc lidí a v době špiček v průběhu sezony najímá společnost dalších až 6 000 agenturních pracovníků. Vyleťal má ale informace, že by mělo stávkovat jen asi 5 000 zaměstnanců dvou logistických center.

Předvánoční období každoročně znamená pro prodejce žně. Pokud by tedy skutečně zaměstnanci přistoupili ke stávce, mohla by mít vážný dopad na hospodaření Amazonu v Německu. „Před Vánocemi Amazon v Německu získává 20 až 30 procent celoročních tržeb. Pokud by došlo k výpadku v důsledku stávky, mohlo by to být pro firmu citelné,“ říká Vyleťal.

Média v minulosti spekulovala, že Amazon chce kvůli sporům s odbory přesunout logistická centra z Německa do jiných evropských zemí. Internetový obchod zprávy o možném stažení z Německa popřel. Potvrdil ale, že vytvoří nová tři logistická centra, z toho jedno v Polsku a dvě v Česku.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra.