Česko se bude podílet na komerčních letech do vesmíru

Praha – „Období, kdy se kosmonautika stává součástí běžného života, je tady a je potřeba na to reagovat,“ myslí si šéf české kosmické kanceláře. Ta podepsala exkluzivní dohodu s americkou společností XCOR Aerospace a bude se podílet na komerčních letech do vesmíru. Letoun se v současné době staví v Mohavské poušti v Kalifornii.

„Kosmonautika se prostřednictvím soukromých společností stává součástí našeho života. Abychom tento trend zachytili a přiblížili potenciálním uživatelům, navázali jsme konkrétní spolupráci a umožníme českým zájemcům dostat se na palubu komerčního letu do vesmíru,“ řekl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. 

Bude se jednat o suborbitální lety s výškou do 100 kilometrů, v letounu bude jeden pilot a jeden cestující. „Budeme se snažit zprostředkovat přístup pro české podniky a univerzity, které mají zájem provádět experimenty ve stavu beztíže a kosmické radiace,“ upřesnil Kolář. 

Ředitel České kosmické kanceláře považuje komerční lety za nový trend. „Doposud se veškeré lety dělaly prostřednictvím agentur nebo vládních programů. Novum spočívá v tom, že pouto na stát se ztrácí a je tady nová kosmonautika,“ řekl Kolář a zdůraznil i význam pro Česko. Česká kosmická kancelář, která si dnes připomíná deset let od svého založení, se podpisem dohody připojila k celosvětové síti autorizovaných partnerů, kteří se na přípravách podílejí. 

Rozhovor s ředitelem České kosmické kanceláře Janem Kolářem (zdroj: ČT24)

Let může průměrně trvat kolem 30 minut, nejdéle 1,5 hodiny. Letoun Lynx je navržený k letu do výšky 100 kilometrů. Bude startovat jako běžné dopravní letadlo a vracet se podobně jako raketoplán Space Shuttle. Při letech dosáhne posádka na dobu až tří minut stavu mikrogravitace a bude vystavena drsnému prostředí na hranici kosmického prostoru, například i radiační zátěži. 

Navigace nebo meteorologie by bez kosmonautiky neexistovaly

Podle Koláře se kosmonautika stává běžnou součástí našeho života. Nemohly by bez ní fungovat navigační systémy ani meteorologie. „Česká kosmická kancelář usiluje o to, aby bylo Česko v popředí technologického vývoje. Jsme závislí na znalostech a kosmonautika je iniciátorem inovačních technologií,“ uvedl Kolář.

Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře:

„Po 50leté existenci je na každém kroku vidět, že má kosmonautika velký dopad do společnosti. Byla by velká chyba, kdybychom si řekli, že je kosmonautika pro Česko nedostižná. Když to nebudeme dělat my, budou to dělat jiní a za 50 let tu budou procesy a technologie, které nebudeme ovládat a budeme je muset velmi draze kupovat.“

Východ Slunce ve vesmíru
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Česká kosmická kancelář slaví desáté narozeniny 

Česká kosmická kancelář napomohla úspěšnému vstupu České republiky do Evropské kosmické agentury (ESA). „Znamenalo to vybudovat potřebnou kapacitu pracovišť, která by byla schopna konkurovat zkušenějším západním pracovištím výzkumného i průmyslového charakteru. Důvodem bylo, aby se mohla ucházet ve společných zakázkách, protože ESA všechny projekty šíří a provádí formou veřejné soutěže,“ řekl Kolář. ESA je výzkumná vývojová instituce. Česká republika jí přispívá kolem 12 milionů eur ročně.