Ze zisků Toyoty neukously ani nucené opravy

Tokio - Čtvrtletní zisk světové automobilky Toyota Motor se díky růstu prodeje více než zečtyřnásobil. Auta z dílny japonské automobilky se těší oblibě i přes přetrvávající pochybnosti ohledně jejich kvality, za kterými stojí rozmáchlé svolávání automobilů k opravám. Firma dnes oznámila, že její čistý zisk ve druhém finančním čtvrtletí stoupl na 98,7 miliardy jenů (21 miliard korun) z 21,8 miliardy jenů před rokem.

Tržby ve čtvrtletí končícím v září meziročně stouply o šest procent na 4,807 bilionu jenů. Firma těžila mimo jiné z opatření japonské vlády na podporu poptávky po automobilech šetrných k životnímu prostředí, část těchto opatření však v září skončila.

Toyota si svou vedoucí pozici na trhu vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Na její pověst výrobce kvalitních vozů však mají negativní dopad rozsáhlá svolávání automobilů k opravě. Problémy s kvalitou automobilů firmy Toyota se dostaly do středu pozornosti poté, co byla společnost kvůli potížím s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů.

Rozhovor s Erichem Handlem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod