Babiš: Daňový kompromis se blíží

Praha - Dohoda ohledně daní už je na dosah. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se po sobotním jednání s ČSSD na svém blogu svěřil, že se zvyšovat nebudou. Dnes svá slova mírnil. Blíž ke kompromisu ale strany jsou, jak potvrdili sociální demokraté. Jednou z variant by podle informací České televize mohlo být prodloužení solidární přirážky pro lidi s příjmy nad sto tisíc korun, a to i po roce 2015.

Přestože po sobotní schůzce mezi šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a předsedou hnutím ANO Andrejem Babišem ani jeden z nich příliš konkrétní nebyl, Babiš o ní teď na svůj blog napsal, že se spolu prakticky shodli na nezvyšování daní. Také předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek v Událostech prohlásil, že nepředpokládá zvyšování daní pro fyzické osoby oproti stávajícímu stavu.

Prohlášení Andreje Babiše na jeho blogu na iDNES.cz

„Velikým tématem sobotního jednání byly daně. Našli jsme shodu v tom, že fyzickým osobám a korporacím daně zvyšovat nebudeme.“

Dnes sice Babiš své vyjádření trochu mírnil, výrazný posun v jednáních ale pro ČT potvrdil: „Co jsem napsal, platí. Ale je to vázané na jinou část, kde nedošlo ke shodě, a je to součást asi 20 bodů daňové problematiky.“

Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Že je ANO spolu s ČSSD a lidovci blízko dohody o daních, dnes potvrdil i místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. „Stanoviska jsou blíž a blíž. Na druhé straně ČSSD na některých věcech trvat bude. A to jsme neopustili. Jedna z těch věcí právě je, že nedopustíme rovnou daň,“ prohlásil místopředseda strany. 

Solidární daň pro bohaté možná zůstane

Možný kompromis by mohl podle informací České televize spočívat v tom, že by dočasná zvláštní sedmiprocentní daň, kterou platí lidé z příjmů nad sto tisíc, platila i po roce 2015. Zároveň by se nezvyšovaly firemní daně. „Vidíme cestu v tom zaměřit se na daňové úniky,“ potvrdil první místopředseda strany KDU-ČSL Marián Jurečka. 

To, že by daně neměly růst, si myslí i ODS, hnutí Úsvit přímé demokracie a TOP 09. „Pevně doufám, že oproti návrhům zákonů, které mají vstoupit v účinnost k 1. lednu 2015, nová vláda daně nezvýší,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Daně firmám i bohatým by naopak zvýšili komunisté. Zároveň s tím by chtěli snížit DPH na některé základní potřeby. „Pro nás jsou prvotní léky, zdravotnické pomůcky, možná knihy,“ dodal předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. A o snížení DPH na léky nebo knihy jednají i strany možné budoucí koalice. Naopak DPH na potraviny zatím strany jednající o vládě snižovat nechtějí. Podle nich by to znamenalo příliš velký výpadek ve státním rozpočtu.