Kauza Trend se protáhne, budou potřeba nové posudky

Hradec Králové - Hradecký krajský soud přistoupí v kauze údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia na zpracování dvou nových znaleckých posudků. Tím pádem se projednávání případu protáhne, a to až o několik měsíců. Případ dnes začal hradecký soud projednávat už potřetí, poté co i jeho druhý rozsudek z loňského roku pražský vrchní soud zrušil.

Soud se dnes soustředil zejména na konstatování závěrů vrchního soudu. Líčení pak odročil na neurčito. Kauza fondů Trend a Mercia začala před 14 lety a s údajnou škodou 1,4 miliardy korun. Přitom je považována za jeden z největších případů tunelování v České republice.

Na základě rozhodnutí vrchního soudu se krajský soud rozhodl zadat ke zpracování posudek z oboru ekonomiky a posudek z oboru reklamy a marketingu. Nyní mají obhájci osmi obžalovaných soudu doručit své případné návrhy otázek na znalce. Návrhy na další dokazování dnes nepodala žádná ze stran.

Tresty uložené v roce 2009 v Hradci: 6 manažerů za mříže, dva s podmínkou, dva zproštěni

Pražský vrchní soud zrušil první rozsudek hradeckého soudu ze srpna 2008. Hradecký soud pak při druhém projednání v prosinci 2009 původní tresty zmírnil a šesti bývalým manažerům fondů uložil tresty od dvou do tří let vězení. Dva obžalovaní vyvázli s podmínkou, dva soud obžaloby zprostil.

Nyní vrchní soud rozhodnutí zrušil a do Hradce vrátil k novému projednání odsuzující část loňského rozsudku týkající se osmi obžalovaných. Podle vrchní inistance se hradecký soud dostatečně nevypořádal s námitkami obžalovaných a náležitě nezdůvodnil své závěry. Současně vrchní soud zpochybnil i řadu závěrů dosavadního jednoho znaleckého posudku a v některých případech dal za pravdu argumentům obžalovaných.

Podle spisu obžalovaní vyvedli od poloviny 90. let z portfolií fondů různými machinacemi akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva. Původní nejvyšší trest byl sedm let, a to u Miroslava Hálka, který byl podle obžaloby hlavou celé skupiny. Hálek přitom v loňském roce odešel s trestem tříletého pobytu za mřížemi.

Celé trestní stíhání považuje Hálek za nezákonné. Poslední znalecký posudek dnes označil za zmanipulovaný s tím, že ani noví znalci prý seriózní posudek neudělají: „Podklady jsou neprůkazné. Nejde z nich nic udělat. Veškeré další řízení bude stát spoustu peněz a nepovede k ničemu jinému, než k tomu, co zde teď máme.“

Za založením fondu Trend stáli v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v kauze figurují jako svědci. Obžalovaní podle spisu získali nad fondy Trend a Mercia kontrolu v polovině 90. let. V roce 2000 zkrachoval fond Trend, fond Mercia se pak v současnosti nachází v likvidaci.