Škrty v rodičovské? Jen u čtyřleté varianty

Praha – Poslanecká sněmovna v úterý potvrdila trend utahování opasků. Součástí úsporných opatření jsou i změny v rodičovském příspěvku. Řada matek a otců, kteří doma pečují o své ratolesti, se proto začala ptát, o kolik jejich domácnost vlastně přijde. Stále dokola se mluví o sjednocení limitu 216 600 korun. Co to ale znamená v měsíčním vyjádření? Řada lidí je na pochybách. Většina z nich se ale bát nemusí. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se škrty týkají jen čtyřleté varianty pobírání rodičovského příspěvku.

Pokud si rodiče zvolili nebo zvolí dvouletou či čtyřletou variantu rodičovského příspěvku, mohou i v příštím roce s největší pravděpodobností počítat se stejnými penězi jako letos. Jestliže chtějí příspěvek čerpat po dobu dvou let, dostanou od státu 11 400 korun měsíčně. V případě, že si zvolí tříletou variantu, připadne otci či matce příspěvek v základní výměře 7 600 korun.

„Změnou bude pouze předsunutí termínu volby tříleté varianty čerpání z 21. měsíce věku dítěte na 9. měsíc věku dítěte, a tím zároveň dojde ke zkrácení doby čerpání rodičovského příspěvku v základní výměře 7 600 Kč u čtyřleté varianty,“ řekla portálu ČT24 mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová. Jinými slovy vláda ve svém návrhu vyrovnala maximální limit prostředků, který může rodič pečující o dítě dostat ve čtyřleté variantě s tím, který může čerpat ve dvouleté. Celková vyplacená suma nepřekročí 216 600 korun.

„To v praxi znamená, že u čtyřleté varianty bude nově náležet rodičovský příspěvek v základní výměře 7 600 Kč měsíčně jen do 9 měsíců věku nejmladšího dítěte a od 10. měsíce věku dítěte se rodičovský příspěvek bude vyplácet v nižší výměře 3 800 Kč měsíčně až do 4 let věku dítěte,“ vysvětlila Plívová. Stát tím ušetří zhruba miliardu.

Pokud nová pravidla posvětí také Senát a podepíše prezident republiky, dotknou se po 1. lednu všech rodičů, kteří budou příspěvek pobírat. Tedy i těch, kteří jsou na rodičovské dovolené už nyní. Změna dolehne především na nezaměstnané matky. Ty totiž dostávají čtyřletou variantu pobírání příspěvku automaticky. Kratší varianty jsou jim nedostupné.