Bitcoin pokořil hranici 1000 dolarů

New York – Virtuální měna bitcoin dál trhá rekordy, poprvé překonala hranici 1000 dolarů. Téma se ve Spojených státech už dokonce dostalo i do vysoké politiky - minulý týden se bezpečností bitcoinů zabýval americký Senát.

Ještě na začátku měsíce se virtuální měna prodávala za 215 dolarů, krátce po svém zrodu v roce 2010 dokonce jen za 5 centů, teď je její hodnota o víc než 1000 dolarů vyšší. „Růst je patrně způsoben zájmem z Číny, který registrujeme poměrně vysoký,“ říká analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. 

Bitcoin se ve středu na burze Mt. Gox vyšplhal až na 1073 dolarů (21 630 korun). Mt. Gox je největší a nejstarší burzou pro obchody s touto kybernetickou měnou. Předchozí den zavíral bitcoin pod 900 dolary.

Měna si získává stále větší důvěru veřejnosti i investorů. Na tzv. černý pátek, kterým 29. listopadu startuje hlavní předvánoční nákupní sezona, ji ve Spojených státech bude přijímat víc než 200 obchodníků. Některé internetové obchody, jako je třeba Amazon, jí ale zatím na chuť nepřišly. 

Bitcoin oceňuje mnoho uživatelů pro jeho anonymitu. Vládní úředníci ale varují před možnými úskalími - kvůli nedostatečným kontrolám prý není možné zabránit zneužívání měny k nelegálním činnostem. Třeba v říjnu zavřely federální úřady internetový obchod Silk Road. Tam se daly bitcoiny údajně využít pro nákup drog nebo najímání zabijáků. Úřady při zátahu zabavily bitcoiny v hodnotě 3,6 milionu dolarů (72,6 milionu korun). 

Bezpečnost měny si ověřili i Češi, zhruba před 14 dny totiž napadli tuzemskou burzu s touto měnou hackeři a vykradli virtuální peněženky. 

Bitcoin

… vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Kybernetickou měnu „tiskne“ síť počítačů. Nové mince se uvolňují stabilním tempem, avšak stále pomaleji. Počet jednotek v oběhu totiž bude konečný. Celkem se jich vydá 21 milionů, poslední bitcoiny by se měly do oběhu dostat kolem roku 2140. Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu dokonce přijímají i některé obchody, dá se za ní koupit stále více zboží - od letenek přes vánoční stromky až po biopivo.