Filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer zbankrotovalo

New York – Významné hollywoodské filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer dnes požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. Ukončilo tak léta pokusů o snížení svého zadlužení. Investor Carl Icahn uvedl, že se se studiem a s jeho věřiteli v rámci předem připraveného bankrotu dohodl na podpoře studia. Studio před bankrotem nezachránilo ani to, že mezi více než 4 tisíci filmovými tituly, které vlastní, jsou i takové hity jako příběhy agenta 007 Jamese Bonda, filmy s Růžovým panterem, Rocky či Tanec s vlky.

Metro-Goldwyn-Mayer během bankrotového režimu pozmění systém řízení a nepřevezme filmový katalog Cypress, uvedl Icahn. Dodal, že bude mít právo jmenovat ředitele správní rady studia, až podnik ochranný režim opustí. Připravený bankrotový plán umožní zajištěným věřitelům studia včetně Credit Suisse Group a JPMorgan Chase vyměnit pohledávky přesahující čtyři miliardy dolarů za většinu akcií reorganizované skupiny.

K ochraně před věřiteli se přihlásilo studio se svými zhruba 160 filiálkami u bankrotového soudu na Manhattanu. Vedení studia očekává, že soud plán reorganizace schválí během následujících 30 dnů.

Žádosti o soudní ochranu při reorganizaci jedné z nejproslulejších hollywoodských značek předcházelo minulý týden hlasování věřitelů, kteří rozhodli o tom, že do vedení studia postaví zakladatele společnosti Spyglass Entertainment Garyho Barbera a Rogera Birnbauma. Jiný návrh spojit Metro-Goldwyn-Mayer se společností Lions Gate Entertainment neprošel. Lions Gate se proto nyní soudí s Icahnem a viní ho z toho, že akcionáře klamal.

Společnost se potýká s dluhy od roku 2005, kdy ji pohltila skupina investorů pod vedením firem Sony Pictures a Comcast Studios. Předtím byl majitelem studia magnát Kirk Kerkorian, který naposledy koupil Metro-Goldwyn-Mayer v roce 1996 od pobočky krachující francouzské banky Crédit Lyonnais. V poslední době se firmě nepodařilo přijít s novými filmovými hity a těžce na ni dopadl propad poptávky po DVD.

Vydáno pod