Fischer ještě plánuje personální čistku ve státních firmách

Praha - Ministr financí v demisi Jan Fischer chce do konce odvolat přes 20 lidí z vedení státních firem. Řekl to Hospodářským novinám. Pro rozsáhlé škrty se rozhodl několik týdnů před koncem svého úřadování. Odůvodnil to nutností zvýšit efektivitu fungování dozorčích rad a představenstev. Jejich členy může ministr odvolat přímo. Další personální škrty, třeba v ČEZu, by měly podle Fischera následovat v první polovině příštího roku.

Ještě do konce roku by mělo ve vedení státních podniků, které spravuje ministerstvo financí, skončit 22 lidí. „Chceme zvýšit efektivnost a fungování dozorčích rad a představenstev,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Fischer. A další odvolání mají následovat příští rok, a to například v ČEZu. Celkem by mělo odejít až 36 lidí. 

Změnami se podle ministerstva ušetří na odměnách více než deset milionů korun ročně. A startuje tím i nová koncepce, jejímž cílem je podle ministerstva financí vedle úspor také efektivnější výkon akcionářských práv. „Byl jsem velmi překvapen absencí jednotných pravidel v podnicích, kde ministerstvo financí vykonává akcionářská práva. Jejich zavedením plánuji nejen úspory, ale hlavně nastavení jasných pravidel ohledně informování akcionáře a správy daných podniků,“ uvedl ministr financí v demisi Jan Fischer.

Fischer tvrdí, že personální změny ve státních podnicích projednal s premiérem Jiřím Rusnokem. Kdo by měl ale všechno odejít, konkrétně neuvedl, chce s těmito lidmi nejdříve mluvit osobně. 

ČEZ
Zdroj: Rasch Jan/Euro/ČTK

Jenže z nově zvolené Poslanecké sněmovny se ozývají hlasy, že by se Fischer měl podobných rozhodnutí už zdržet a nechat je na nové vládě. Zástupci ČSSD a ANO totiž upozorňují na to, že kabinet Jiřího Rusnoka je úřednický a nemá tudíž politický mandát, tak významné změny prý této vládě nepřísluší.   

I premiér v demisi před měsícem svým ministrům nařídil, aby už nedělali radikální personální změny. Podle Hospodářských novin chce mít Rusnok situaci pod kontrolou. (Více čtěte ZDE) Za necelé čtyři měsíce musela kvůli úřednickému kabinetu odejít ze státní správy skoro stovka náměstků a manažerů. Nejvíc v resortech dopravy a zemědělství. 

Sám ministr financí v demisi Fischer odvolal například z vedení Českého Aeroholdingu Alexandra Vondru (ODS), představenstvo musel opustit i rebelující poslanec ODS Ivan Fuksa a v Aeroholdingu skončil i Jiří Blažek (TOP 09). Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák zase stihl vyměnit šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest, Českých drah i Drážní inspekce. Včera pak doplnil do správní rady SŽDC čtyři nové členy. (Více čtěte ZDE)