Za čerstvé potraviny z Řecka či Itálie si už připlatíme

Praha - Intervence České národní banky ovlivní i ceny potravin dovážených ze zahraničí, třeba za čerstvé středomořské speciality si většinou připlatíme už nyní. Obchodníci se jimi totiž nemohou zásobit za staré ceny jako třeba prodejci elektroniky. Ale i elektroniku drahé euro dostihne. Vyšší ceny jsou už u LCD televizí a fotoaparátů. Více o tématu dnes v pořadu Máte slovo ve 21:20 na ČT1.

Za pochoutky z Řecka, Francie či Itálie si připlatíme mezi prvními, majitelé obchodů je totiž kvůli čerstvosti musí kupovat už za nové ceny. Kvůli změně kurzu eura vyjdou čerstvé věci o pět až deset procent dráž. „Bude se to týkat z našich položek minimálně 100 druhů produktů, jelikož si všechno dovážíme sami, jsme hodně závislí na euru a nákupy se nám každý týden prodraží o pět, o deset tisíc korun,“ uvedl Marcel Kukuczka, provozní z Olympia delikatesy a vína.

„Třeba olivové oleje se lisovaly před dvěma měsíci - ty máme ještě za starou cenu. Pokud se podíváte třeba na krevety, to jsou všechno chlazené věci, které už jsou za novou cenu,“ říká Marcel Kukuczka. Například za řecký jogurt, který teď stojí 35 korun, si lidé s novou zásilkou pět korun připlatí. Přibližně o deset korun podraží i často prodávaný speciální sýr feta.

Podraží sýry, těstoviny, ale i zahraniční pivo

Ani španělské speciality se zvýšení cen nevyhnou. Například u španělské šunky může být rozdíl v ceně třeba až dvě stě korun za kus. Zdražení se dotkne téměř všech specializovaných obchodů - ať už jde o italské těstoviny, francouzské sýry anebo třeba belgické pivo. Řada oslovených prodejců se ale na kameru vyjádřit nechtěla. Bojí se, že viditelné zvýšení cen odradí zákazníky.

Kurz koruny vůči euru prodraží i zahraniční speciality (zdroj: ČT24)