Zaměstnanci železáren na Ostravsku se opět vrátí do práce

Ostrava - Lidé z hutí půjdou zase do práce. Ostravské firmy ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel se dohodly na obnovení dodávek surového železa. Evraz spustí svou ocelárnu na plný výkon od začátku prosince. Produkci chce však obnovit 20. listopadu. Evraz přestal železo od ArcelorMittal v červenci odebírat proto, že mu přišlo moc drahé. Ocelárnu s 320 zaměstnanci tak na několik týdnů odstavil. Ti se do práce vrátí ještě tento týden.

Společnosti mají dohodu do konce příštího roku

Hutní giganty nemohly najít společnou řeč čtyři měsíce. Teď ale obě společnosti uzavřely dohodu o dodávkách železa do konce příštího roku. Evraz se zavázal, že od ArcelorMittal odebere příští rok 550 až 600 tisíc tun železa. Jde tak o stejný objem, jako ocelárna odebírala už v minulých letech. ArcelorMittal je podle generálního ředitele Augustina Kochuparampila připraven dodávat železo Evrazu, jakmile to bude potřebovat.

Spor o dodávky železa (zdroj: ČT24)

Generální ředitel Evraz Vítkovice Steel Zbyněk Kvapík

„Podnikáme veškeré kroky, abychom obnovili provoz ocelárny kolem 20. listopadu. Od prosince ji pak chceme rozjet na plnou kapacitu.“

Cenu dodávaného železa bude nově určovat vzorec, který bude odrážet hodnotu vstupních surovin. „Nyní jsme se dohodli po dlouhém vyjednávání na metodice stanovení ceny. Tato metodika je transparentní, bude platit do konce roku 2011,“ uvedl Kochuparampil. Při jednání podle ČTK ustoupily ze svých požadavků obě strany. „Bylo to složitých pět měsíců vyjednávání, ale díky pozitivnímu přístupu obou stran jsme dosáhli dohody, která je jistě kompromisem. Ale mohou s ním být spokojeni jak zaměstnanci, tak naše firmy i kraj,“ podotkl Kochuparampil.

Spor rozpoutala právě cena

Ve sporu šlo o cenu, kterou Evraz platil Arceloru za surové železo. „Ceny, které platíme, nejsou podle nás fér. Jsou přehnané a neodpovídají tržním cenám. Přicházíme o peníze, a to musíme zastavit,“ stěžoval si viceprezident pro mezinárodní operace firmy Evraz Vítkovice Steel Pavel Tatyanin.

Generální ředitel ArcelorMittal naopak namítl: „Cena byla určována při pravidelných jednáních nejvyššího managementu obou společností. Vždy se jednalo o cenu tržně férovou, odrážející vývoj na trzích v daném období.“

Výpadek poškodil obě společnosti

Od 1. října zůstávala třetina zaměstnanců třetí největší tuzemské huti Evraz doma a pobírala 80 procent mzdy. Další třetina prováděla v ocelárně údržbářské práce a poslední třetina vypomáhala v jiných provozech. Nyní všichni zaměstnanci začnou pracovat na obnovení provozu ocelárny. Problémy ale měl i ArcelorMittal. Evraz je totiž jeho klíčovým zákazníkem, odebírá zhruba třetinu, tedy nejvíce železa. Napjatá situace mezi oběma kolosy postihla i menší dodavatele Evrazu, kteří ocelárně zajišťovali externí služby.

„Je to obrovské pozitivum v rámci zaměstnanosti, a to nejen v tomto regionu. Situace se určitě v nejbližší době zklidní a lidé se budou vracet na své posty,“ řekl o obnovení výroby odborář Evraz Vítkovice Steel Rostislav Fromelius.

O zprovoznění třetí vysoké pece v ArcelorMittal kvůli možnému zvýšení produkce železa rozhodne až zlepšení na trhu. „Až uvidíme, že poptávka bude stabilní, tak teprve rozhodneme o tom, jestli rozjet třetí vysokou pec,“ podotkl Kochuparampil. Pec je podle něho již po modernizaci připravena ke zprovoznění.