První tuzemský kaviár je z Českých Budějovic

České Budějovice – Také v českých podmínkách je možné vyrábět kaviár, dokázala to Jihočeská univerzita. Luxusní pochutina vznikla jako vedlejší produkt při výzkumu jeseterů na Fakultě rybářství a ochrany vod ve Vodňanech. Čeští vědci navíc vyvinuli technologii, jak získat kaviár bez zabíjení ryb. Jeseteři se totiž právě kvůli násilnému získávání kaviáru stali ohroženým druhem. Pokud se objev rozšíří, mohlo by to zachránit miliony ryb.

Přátelský k jeseterům, uvádí se na sklenici s pravým českým kaviárem. Fakulta takto chová i deset let starého jesetera sibiřského, který váží dvanáct kilo. Z něj pak získá díky mikrochirurgické metodě kilo jiker. Část z nich využije pro svůj genetický výzkum a zbytek zpracuje na kaviár. Ryba ale nezemře, neboť rána se jí do měsíce zahojí.

Mezi největší producenty pravého kaviáru patří Rusko a Írán. Například vyza velká, jejíž jikry jsou nejcennější, se kvůli kaviáru dostala až na seznam ohrožených ryb. „Ryby se většinou odloví, zabijí, jikry se vyndají a zpracovávají tradičním způsobem,“ popisuje osud vodních obratlovců Eduard Levý, vyučující předmětu Gastronomie produktů akvakultury na JČU.

Veronika Kabátová o jihočeském kaviáru (zdroj: ČT24)

Cena českého kaviáru se od zahraniční produkce příliš neliší

Český kaviár získaný takzvanou přátelskou cestou se navíc od těch nejznámějších příliš neliší cenou ani chutí. Technologii jeho výroby chrání licence. „Jihočeská univerzita je v česku jediná, která ji od ministerstva životního prostředí získala,“ potvrzuje mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Univerzita se tak zřejmě brzy rozšíří k velkým zpracovatelům ryb. Ti už s univerzitou začali jednat. „Pravděpodobně to bude do zahraničí, protože v Čechách zatím není žádný producent ve smyslu farmy, která by produkovala jesetery,“ vysvětluje asistent děkana Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Václav Nebeský.

Kilo pravého kaviáru stojí přibližně 18 tisíc korun. Červený, tedy nepravý kaviár vyráběný z lososovitých ryb, se dá pořídit až osmkrát levněji. Jihočeská univerzita při svém výzkumu dokáže vyprodukovat maximálně deset kilogramů kaviáru za rok. Takto vydělané peníze poputují zpět do výzkumu.

Chov jeseterů
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Kubedinov Igor

Místo alfa samce omega kapr

Kdo však dostal na jihočeský kaviár chuť, má zatím smůlu. První várka jihočeského kaviáru už je prodaná, další bude na trhu na jaře. Kromě toho se na jihu Čech prodává i „zdravý“ kapr s vyšším obsahem omega 3 mastných kyselin (více informací najdete ZDE).