Senát schválil rozpočtovou dohodu. Má ukončit období nestability

Washington - Důležitou kompromisní dohodu o zajištění financování federální vlády schválil americký Senát. Rozpočtové opatření nyní poputuje do Bílého domu k podpisu.

Dohodu dojednali předsedové rozpočtových výborů ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu. Jejím cílem je ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů, které v říjnu vyvrcholily částečným uzavřením amerických vládních úřadů. Dosavadní prozatímní dohoda, která ukončila říjnovou rozpočtovou krizi, zajišťovala vládě peníze jen do půlky ledna.

Patty Murrayová, senátorka za demokraty

„Rozpočet není takový, jaký bych si sama představovala. A není podle mě ani takový, jaký by si představovali republikáni. Ale je to to, po čem volali Američané: je to kompromis. To znamená, že nikdo nemá všechno a každý se musel něčeho vzdát.“

Nová dohoda stanoví celkové federální výdaje pro rozpočtový rok 2014 na 1,012 bilionu dolarů (20,2 bilionu korun) a pro rok 2015 na 1,014 bilionu. Utlumuje také některé automatické rozpočtové škrty, které letos začaly platit jako důsledek neshod z předchozích let - tehdy se rozdělený Kongres nebyl schopen dohodnout na hlubších rozpočtových reformách.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)