EU klesá rating, problémem jsou dluhy a spory o peníze

Brusel - Evropská unie přišla o nejvyšší známku, která hodnotí spolehlivost ve splácení úvěrů. Agentura Standard and Poor's zhoršila dlouhodobý rating AAA o jeden stupeň na AA+. Snížení přitom zvažovala už skoro dva roky. V posledních měsících postupně zhoršila hodnocení třeba Francii, Itálii, Španělsku nebo Nizozemsku.

Spory o peníze a horší schopnost splácet dluhy jsou důvodem, proč osmadvacítka přišla o nejvyšší možné hodnocení od jedné z předních ratingových agentur. Nesplacené unijní půjčky odhaduje na 56 miliard eur (většina z částky šla na podporu Irska a Portugalska). „Podle našeho názoru se celková úvěrová spolehlivost současných 28 členských států Evropské unie zhoršila,“ jednoduše potvrdila agentura Standard & Poor's.

Jiří Rusnok, premiér v demisi

„Náš rating to nijak neovlivní. Rozhodně ne negativně, spíš naopak. Pokud vím, ocenění českých dluhopisů je dneska jaksi velmi velmi prestižní. Blíží se těm německým, z hlediska ceny, kterou musíme platit za český státní dluh.“

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Olli Rehn s názorem Standard & Poor's nesouhlasí v bodě, že závazky členských států vůči unijnímu rozpočtu jsou v případě krize nejisté. „Všechny členské státy vždy platily své očekávané příspěvky včas a v plné výši i během finanční krize,“ potvrdil komisař.

Horší hodnocení přišlo nevhod

Rozhodnutí přitom přichází ve chvíli, kdy se členské státy snaží zvýšit svou důvěryhodnost pro investory. Na probíhajícím summitu Evropské unie totiž podpořili vznik fondu na záchranu krachujících bank v eurozóně.

Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Management

„Je to takové varování pro evropské autority, aby se příliš nehádaly a pracovaly na tom, aby se situace kolem dluhů zlepšila. Je možné, že ostatní agentury na to také nějakým způsobem zareagují, nicméně u trhů neočekávám žádnou větší reakci.“

Úvěrový rating má vliv na ochotu věřitelů jednotlivým státům nebo celé unii půjčovat peníze. Čím je rating vyšší, tím víc je pravděpodobné, že dlužník bude všechno včas splácet. S vyšší známkou ho navíc půjčka vyjde levněji.

Nový rating EU AA+ (zdroj: ČT24)