Odbory navrhnou vládě vlastní změnu zákoníku práce

Praha - Odbory sdružující zaměstnance ve státní a veřejné správě předloží premiéru Petru Nečasovi (ODS) vlastní návrh změny zákoníku práce týkající se úpravy mzdových tarifů. Ke konkrétnímu obsahu své novely zákoníku práce se odbory odmítly vyjádřit s tím, že jej chtějí nejprve projednat s Nečasem. S jeho návrhem, který si vyslechly v úterý, nesouhlasí. Stávková pohotovost stále trvá.

„Nejprve to musí dostat předseda vlády a ten se musí vyjádřit, zda je ochoten to předložit, nebo ne,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. Mělo by se jednat o změnu dvou paragrafů. Své návrhy odbory premiérovi předloží v pondělí, veřejnosti pak o nich více prozradí zřejmě v úterý.

Pokud by premiér návrh odborů akceptoval, mohly by se podle Českomoravské konfederace odborových svazů obě strany konečně dohodnout. Mohla by tak skončit i stávková pohotovost, kterou odbory vyhlásily v pondělí 11. října. Jejím důvodem jsou plány vlády na změnu tarifních tabulek, podle kterých se určují platy ve státní a veřejné správě. „My bychom chtěli, aby už v tom zákoně byla jakási deklarace toho, kterých skupin by se to nemuselo týkat,“ poodhalil roušku tajemství kolem návrhu odborů v rozhovoru pro ČT24 předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Rozhovor s Jaroslavem Zavadilem a Jaromírem Drábkem (zdroj: ČT24)

Shoda mezi odbory a vládou se hledá obtížně

„Bohužel musím říci, že po dvou měsících diskusí jsme se nedostali dál, než že každý návrh, který vláda předloží, je odbory odmítnut,“ poznamenal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Pozměňovací návrh novely zákoníku práce vzešel z dnešního jednání jednotlivých odborových svazů o Nečasovu návrhu, který odborům předložil na vzájemném setkání v úterý. V něm vláda přistoupila na zachování současných platových tabulek pro příští rok. Zůstal by zachován i koeficient rozpětí mezi tarifními třídami a platovými stupni ve stejné výši, jak je to dnes stanoveno v zákoníku práce. Vláda přitom v návrhu novely zákoníku práce, která je v současnosti v Poslanecké sněmovně, zrušila číselné vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, která nyní činí násobek 3,4. Novela také ruší rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm, který je stanoven na násobek 1,5.

Platové tarify podle Drábka snižují efektivitu veřejného sektoru. „Toto je podmínka, která neumožňuje individuálně ocenit jednotlivé zaměstnance a zároveň vytváří velmi nerovné postavení, kdy stejná práce je různě ohodnocena jen podle počtu odpracovaných let. To je prostě nepřijatelné,“ podtrhl ministr.

Premiér Nečas v úterý zopakoval, že vláda trvá pro příští rok na desetiprocentním snížení objemu mezd ve státní a veřejné správě. Nadále chce také definovat oblasti, kam by se mohlo rozšířit takzvané pásmové odměňování, které je nyní možné například ve zdravotnictví či u uměleckých profesí. V jeho rámci je možné určit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let. Také chce zavést smluvní platy.

A právě to se odborům na návrhu nelíbilo. „Je to stále stejný návrh, který předtím předkládal pan Drábek,“ zdůraznila Vondrová. Sice podle ní tabulky zůstanou formálně zachované, ale platové stupně by nemohly být použity, protože by byly využívány platy s rozpětím.

Výplata
Zdroj: ČT24
Vydáno pod