Vánoce na splátky: letos ještě víc než loni

Praha – Lidé si podle prvních odhadů půjčili na Vánoce více než loni. Česká leasingová a finanční asociace předpokládá, že suma překoná 10 miliard z minulého roku. Přesná čísla za letošek budou k dispozici v půlce ledna. Už teď je ovšem jasné, že mnozí dlužníci budou mít problém se splácením a ocitnou se v pasti, která může skončit exekucí.

„Když chcete někoho obdarovat, tak na korunu nekoukáte,“ to je heslo lidí, kteří si letos na vánoční dárky půjčili peníze. Z průzkumu úvěrových společností vyplývá, že o půjčce na dárky uvažoval každý osmý Čech. 

Tentokrát se lidé zadlužovali i kvůli listopadovému oslabení koruny. „Řada spotřebitelů očekává mírný růst cen dovozového zboží, ale také služeb, a proto sahá po úvěru, aby nakoupila ještě za staré ceny,“ uvedl Jiří Pulz, generální tajemník České leasingové a finanční asociace. 

Lidé si půjčili na Vánoce více než loni (zdroj: ČT24)

Nejvíc si lidé na splátky pořizovali domácí spotřebiče a elektroniku

I letos si lidé půjčovali na neobvyklé vánoční dárky, například na rekonstrukci koupelny. Nejvíc si ale na splátky pořizovali domácí spotřebiče a elektroniku. A to i přesto, že v posledních letech roste počet těch, kteří dluhy nedokážou zaplatit. 

Do problémů s placením se dostává zhruba každý desátý člověk. Podmínky poskytování půjček proto zpřísňuje i nový občanský zákoník. Ten například zvýší práva lidí, kteří se stali obětí lichvy. Postavení dlužníků obecně už letos zlepšila novela zákona o spotřebitelském úvěru. Bez sankcí můžou odstoupit do 14 dnů od smlouvy. Zákon taky například zakazuje využívat směnky nebo sjednávat úvěr přes drahé telefonní linky. 

image_533619
Zdroj: ČT24