Důchodci budou mít od léta vyšší penze

Praha - Penze by se od srpna měla v průměru zvýšit o 465 korun. Poslanci velkou většinou hlasů schválili návrh novely, která umožní zvýšení důchodů. Mimořádná valorizace je reakcí na nečekané zvýšení průměrné inflace na 5,5 procenta. Lednová inflace předčila totiž všechna očekávání. Ceny meziročně vzrostly o 7,5 procenta, což je nejvíce za posledních deset let. Novelu nyní posoudí Senát a prezident.

Návrh, který předložil ministr práce a sociální věcí Petr Nečas (ODS), sklidil při projednávání vlnu kritiky od opozice. ČSSD a KSČM vládu obvinily z toho, že penze zvyšuje pozdě a méně, než by bylo žádoucí. Navíc považují načasování valorizace za populistický krok, který má podpořit pozitivní postoj voličů k vládním stranám před podzimními krajskými volbami. „ODS si umí kupovat voliče za veřejné peníze,“ prohlásil stínový ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD).

Nečas již ale dříve podobná obvinění zaznívající z úst příslušníků opozice důrazně popřel. Valorizaci považuje za systémový krok, který má zabránit přílišnému snížení životní úrovně českých důchodců.

Při dnešním jednání v Poslanecké sněmovně se snažili sociální demokraté prosadit zvýšení penzí o 1000 korun, komunisté chtěli být ještě štědřejší a přidat důchodcům 1200 korun. Zákonodárci ale nakonec dali za pravdu ministru financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL), který varoval, že by levicí navrhovaný růst penzí znamenal příliš velkou zátěž pro rozpočet. Obě opoziční strany nakonec podpořily návrh ODS.

Před nedávnem přišla ČSSD s návrhem, podle kterého měl stát poskytnout důchodcům jednorázový příspěvek ve výši šesti tisíc korun. Její návrh ale vláda odmítla s odůvodněním, že se jedná o nesystémové řešení.