Odpočítávání začátku roku s mobilem u ucha - 60 milionů hovorů

Praha – Češi po silvestrovské půlnoci hlavně telefonovali. Mobilní operátoři hlásí dohromady 60 milionů hovorů. K tomu navíc lidé poslali více než 40 milionů textových zpráv. Češi více volali hlavně díky neomezeným tarifům, které operátoři v průběhu roku zavedli. Proti loňsku tak přibylo téměř pět milionů novoročních hovorů.

Něco na přípitek a hlavně mobilní telefon do ruky. Takto vybaveni odpočítávali Češi poslední vteřiny roku. Celkem operátoři během silvestra a první hodiny nového roku spojili více než 60 milionů volajících. 

„Z pohledu krátkých textových zpráv byli lidé nejaktivnější v první minutě nového roku, z pohledu volání byli nejaktivnější v poslední hodině končícího roku,“ přibližuje mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Na rozdíl od předchozích let sítě nebyly přetížené, a lidé se tak mohli dovolat i krátce po půlnoci. 

Zpráv se během silvestra ovšem poslalo méně než před rokem. SMSky měly svůj vrchol už o Vánocích, kdy jich Češi poslali rekordních 75 milionů. 

Díky chytrým telefonům si letošní silvestr připsal ještě jeden rekord. Nejvíce narostl objem přenesených dat. Datový provoz na přelomu roku se proti loňsku zvýšil o 84 procent. Kromě e-mailů si lidé oblíbili i zprávy přes komunikátory jako Skype či Viber. 

Události - Češi na silvestra hlavně volali (zdroj: ČT24)