Rakouská lyžařská střediska: Někteří sem jezdí lyžovat, jiní pracovat

Hochficht - Rakouská lyžařská střediska se stala oblíbeným cílem řady Čechů, i proto v nich řada krajanů nachází práci či aspoň brigádu. Správci areálu Hochficht pracovníky vítají, neboť mohou turistům z Česka nabídnout „domácí prostředí“, když s nimi komunikují v jejich mateřštině. Rakouská strana nabízí pracovní úvazky na zimní měsíce, mnohdy je ale spolupráce i přes léto, kdy do Alp vyráží cyklisté a horští turisté.

Nová lyžařská arena v rakouském Hochfichtu, která stojí v blízkosti českých hranic, byla  hned po otevření z třetiny zaplněna českými pracovníky. Je mezi nimi i číšník Alexandr Toman. Na českém území práci hledal obtížně, proto zamířil do Rakouska. Přijel na doporučení kamaráda a uspěl - byla potřeba němčina a výuční list.

Práci zde nalezli kuchaři, číšníci i pracovníci u lanovek a vleků. Podle správců se většina z nich osvědčila, třetina z nich zůstane i v létě, další se sem vrátí za rok. „Hochficht se nachází v příhraničním regionu, kam jezdí velmi mnoho českých lyžařů, proto je pro nás přirozené zaměstnat i pracovníky z Česka,“ tvrdí jednatel areálu Hochficht Gerald Paschinger.

  • Interaktivní mapu střediska naleznete ZDE
Hochficht zaměstnává pracovníky z Česka (zdroj: ČT24)

Do areálu Hochficht loni zamířilo 280 tisíc lyžařů, třetina z nich přijela z Česka. Nyní zde pracuje dvacet Čechů, dalších deset ve Stertseinu. Pro lipenské starosty je to dobrá zpráva. V okolí jezera v zimě práce chybí. „Nezaměstnanost máme 17 procent, toto je významné řešení,“ potvrdil starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

V Rakousku pracovalo v roce 2012 téměř 9 tisíc Čechů, loni jich podle dostupných informací přibylo. Nejčastěji našli Češi uplatnění ve zdravotnictví, ve stavebnictví a v turistickém ruchu. Naopak počet Rakušanů zaměstnaných v Česku klesá.

  • Důležité informace před vycestováním za prací do Rakouska naleznete ZDE
Vydáno pod