Trh s chytrými telefony letos ovládnou senioři

Praha – Nejen mládež touží po nových technologiích, letošní prodeje chytrých telefonů potáhnou lidé starší pětapadesáti let. Podle studie společnosti Deloitte počet uživatelů smartphonů v této věkové kategorii stoupne o čtvrtinu. Na seniorech vydělají i výrobci takzvaných phabletů, tedy telefonů, které se velikostí své obrazovky blíží tabletům.

Lidí nad pětapadesát, kteří aktivně používají chytré telefony, zatím není mnoho. A právě mezi ně se teď výrobci snaží proniknout. Podle studie poradenské společnosti Deloitte letos stoupne počet starších uživatelů chytrých telefonů o čtvrtinu a moderní přístroje tak bude používat necelá polovina lidí ve sledovaném věku, i tak jich je ale výrazně méně než mezi ostatní populací, kde chytrý telefon vlastní 7 uživatelů z 10.

Problémem pro starší je ale u chytrých telefonů příliš malá dotyková obrazovka, na jejíž ovládání nejsou zvyklí. Často je navíc dostávají jako dárek od mladších příbuzných, ale bez toho, aby jim funkce telefonu pořádně vysvětlili.

Nokia Lumia 1520
Zdroj: ISIFA/EPA/NOKIA

I proto se různá vzdělávací centra stále víc zaměřují na to, aby se i ti starší seznámili s mladou technikou. „Na sklonku roku 2013 jsme uvažovali jak o tabletech, tak o telefonech, udělali jsme si sondu mezi seniory a zjistili jsme, že těmi androidy a různými systémy v telefonech ještě nejsou vybaveni, ale na tablety se už začali ptát,“ popsal ředitel jednoho z podobných center Jan Bartoš.

Telefon + tablet = phablet

Stejně jako u klasických telefonů by seniorům mohl pomoct větší displej - tedy kombinace mezi telefonem a tabletem, takzvaný phablet. Jejich prodeje stále rostou a letos by měly dosáhnout 300 milionů kusů oproti celé miliardě ostatních chytrých telefonů. Jejich výrobci ale víc než na Českou republiku a evropské trhy spoléhají na jihovýchodní Asii. Nejen kvůli tomu, že tu jsou chytré telefony obecně rozšířenější než jinde, ale i proto, že zdejší znaky kanji, hiragana nebo hangul potřebují víc prostoru než klasická latinka.

Trh s chytrými telefony letos ovládnou senioři (zdroj: ČT24)
Vydáno pod