Místo sporů inovace. Google a Samsung si zpřístupní patenty

Soul - Americký Google a jihokorejský Samsung Electronics si budou vzájemně poskytovat své patenty. Společnosti, které v sérii nynějších globálních sporů o patenty na mobilní telefony a tablety vystupují spíše jako spojenci než jako protivníci, chtějí dohodou do budoucna omezit množství soudních pří.

Dohoda se týká současných patentů obou firem i patentů, které Google a Samsung přihlásí během příštích deseti let. Finanční podmínky zatím firmy nezveřejnily. Dohoda „povede k hlubší spolupráci ve výzkumu a vývoji současných a budoucích projektů“, uvedli giganti.

  • „Spoluprací v takovýchto oblastech můžeme omezit možnosti právních sporů a zaměřit se místo toho na inovace,“ říká právník Googlu Allen Lo.
Redaktor Živě.cz: Je to tak trochu manželství z rozumu (zdroj: ČT24)

Obě firmy již spolupracují na poli chytrých telefonů a televizorů. Dohodou se jim podle analytiků otevírá možnost dalšího rozšíření kooperace. Google poskytuje Samsungu stejně jako většině ostatních výrobců chytrých telefonů softwarovou platformu Android. Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů a televizorů i klíčových technologických komponentů, jako jsou paměťové čipy.

  • Google v poslední době skupuje také výrobce hardwaru. Mnoho patentů firma získala převzetím amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility. „Google vlastní patenty Motoroly, což jsou opravdu klíčové patenty mobilního trhu. Samsung by je tak nyní mohl snáz využívat,“ míní redaktor Živě.cz Jakub Čížek.

Většina sporů o patenty na chytré telefony se odehrává mezi Applem a výrobci telefonů založených na softwaru Android. V listopadu soud ve Spojených státech nařídil Samsungu, aby zaplatil Applu 290 milionů dolarů (téměř 6 miliard korun) za okopírování některých klíčových prvků jeho telefonů iPhone a tabletů iPad.