Kontroly na letišti se zpřísňují, platí i pro nápoje a přesnídávky

Praha - Letiště na území Evropské unie mají ode dneška nově i detektory tekutin a gelů. Toto bezpečnostní opatření má zabránit propašování výbušnin a dalších nebezpečných látek do letadla. Pracovníci letiště přitom jedním dechem dodávají, že odbavení cestujících se kvůli kontrolám nezpomalí. Přibyla také novinka, která je však pro mnohé příjemná. Cestující totiž budou moci převážet alkohol nakoupený v bezcelním prostoru na letištích v zemích mimo EU i na letech s přestupem v Unii.

„Není to tak, že by se nově čekaly dvě fronty,“ říká mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Lidé, kteří převáží například dětskou výživu nebo léky v povoleném množství, mají zamířit přímo do takzvané medical line. Tam během jedné kontroly projdou detektorem kovů i tekutin.

Podle Krejčí nevznikly v důsledku nových opatření při odbavování cestujících žádné komplikace. Letiště je nicméně připraveno posílit personál v případě, že se nápor cestujících zvýší (například v létě). Na dovolenou totiž vyrazí lidé, kteří tak často nelétají, a proto většinou ani nevědí, co si s sebou mohou do letadla vzít.

V současné době platí, že cestující mohou v kabinovém zavazadle přepravovat maximálně jeden litr tekutin, gelů a aerosolů v nádobách o maximálním objemu 100 mililitrů. Ty však musí být umístěné v průhledném plastovém sáčku, který lze opakovaně uzavřít a který cestující musí vyjmout ze zavazadla a předložit k samostatné kontrole.

O to, co pasažéři vozí ve svých lahvích, se začaly aerolinky zajímat v roce 2006. Tehdy na londýnském letišti Heathrow odhalili skupinu cestujících, kteří chtěli pomocí tekutých chemikálií zničit hned několik letadel. 

Vícestupňová kontrola tekutin

Až do pátku se tyto balíčky kontrolovaly namátkově a v případě nejasností měl cestující možnost potvrdit jejich obsah ochutnáním, vysvětlil ředitel pro bezpečnost na pražském letišti Petr Hloušek. Nově bude mít proces odhalování nebezpečných látek více stupňů. Pokud by skener označil kontrolovanou látku za nebezpečnou, přijde na řadu ještě mobilní skener a v konečné fázi se provede chemický rozbor pomocí laseru, doplnila Krejčí.

Pokud však cestující nebudou chtít na výsledky chemické kontroly čekat - třeba proto, aby jim neuletělo letadlo - mohou kdykoli tekutiny vyhodit. 

Ačkoliv nová bezpečnostní opatření přicházejí jen týden před zahájením XXII. zimních olympijských her v Soči, se sportovním svátkem nemají žádnou souvislost. „Je to nezávislé na procedurách, které souvisí s Olympiádou v Soči. Je to dlouhodobý plán Evropské unie,“ vysvětlil Zdeněk Truhlář, vedoucí bezpečnostní kontroly na Letišti Václava Havla Praha.

Jenom pražské letiště nakoupilo celkem 18 stacionárních a dva mobilní skenery za zhruba deset milionů korun. Nákup zařízení, které pro zvýšení bezpečnosti provozu požaduje Evropská komise, se však musel obejít bez unijních dotací.