Firmy těží ze stavebního boomu kanceláří, ceny padají

Praha - V Praze se staví historicky nejvíce nových kanceláří. Firmy si tak mohou vybírat mezi několika moderními projekty a opouštějí zastaralé budovy. Nabídka je tak velká, že tlačí ceny nájemného dolů. Příznivé ceny mohou čekat společnosti i letos.

Pro společnosti je klíčová dobrá adresa. Tento požadavek platí i ve světě. V některých metropolích jsou nájemníci kanceláří ochotní zaplatit astronomické částky. Nejdražší kancelář na světě lze podle společnosti Jones Lang La Salle najít v budově Saint James v Londýně. Metr čtvereční tu za měsíc vyjde v přepočtu na více než 40 tisíc korun. Na dalších příčkách se umisťují bankovní sídla v Hong Kongu a Pekingu. 

Nájemné v Praze je oproti těm světovým tisíckrát nižší. V nejdražších kancelářích na Příkopech nebo Václavském náměstí zaplatí firmy měsíčně přes 400 korun za metr. Většina firem teď ale v metropoli může těžit z toho, že kancelářských prostor přibývá, a cena nájmů díky tomu klesá. 

V letošním roce přibude zhruba 160 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Rozestavěných je zatím zhruba dvojnásobek. Do nebe se šplhá například Metronom v Nových Butovicích nebo Vision Park v Karlíně. Na Vítězném náměstí na Praze 6 zase začne na jaře stavět skupina PPF. 

Ekonomika ČT24 o cenách kanceláří v Praze (zdroj: ČT24)