Je libo šnečí játra? K dostání jen v Brně

Brno - V 18. století zachránili šneci jih Francie před hladomorem, papež je posvětil jako adventní pokrm a už z Československa se jich před revolucí vyvezly stovky tun ročně. Manželé Součkovi z Brna na šneky nedají dopustit. Šneci a delikatesy z nich vyrobené živí manžele už devatenáct let. Šnečí speciality dodávají do Rakouska, Německa, Švýcarska i Spojených států. Na kontě mají i specialitu, která se jinde na světě nevyrábí - šnečí játra. Cesta na trh ale nebyla snadná.

Dva roky trvalo, než manželé přišli s technologií, která vedla k reprodukci šneků. Jak v interiéru, tak venku na farmě. V současné době chová šneky pro Součkovi asi 30 farmářů po celé republice. Oni sami se specializují na výrobu šnečích delikates. „Nevěděli jsme, kam se obrátit, všechny naše výrobky vznikaly u nás doma v kuchyni,“ prohlásila spolumajitelka šnečí farmy Dorota Součková.

V roce 1993 už Součkovi ve svém rodinném domku v Brně vyráběli pět typů šnečích specialit, které nabízejí dodnes. Šneky po burgundsku, šnečí polévku, šnečí paštiku, šnečí kaviár a jako jediní na světě i šnečí játra. „Ty výrobky byly po revoluci hodně průkopnické,“ konstatovala Součková. To spousta obchodníků neočekávala.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Dorota Součková:

„Investovali jsme hodně do toho dostat se do zahraničí, jenže po revoluci s tím tady samozřejmě nikdo neměl zkušenosti a dívali se na nás dost divně, už jen kvůli tomu, že nečekali, že někdo z Česka zpracuje šnečí kaviár.“


Všechno šlo dobře až do chvíle, kdy se změnily podmínky v obchodních řetězcích. „Platili jsme zalistovací poplatky, regály, do letáků. Řetězce nás stály spoustu peněz, aniž bychom měli záruku, že bude zboží v pořádku,“ podotkla Součková. Manželé jezdili po republice a nabízeli ochutnávky šnečích výrobků. Byla to mravenčí práce, která se ovšem vyplatila. „Nejlepší způsob prodeje, co se osvědčil, je do hotelů a restaurací a samozřejmě internetový obchod. Výrobek jde přímo k tomu zákazníkovi,“ řekl spolumajitel firmy Miroslav Souček. Právě díky internetovému obchodu se obrat zvyšuje každým rokem.

Součkovi porazili se svými specialitami i samotné Francouze

Manželé se přihlásili na veletrh do Dijonu. Tam jim Francouzi nejprve tvrdili, že šneci žádná játra nemají. Po doplnění vlastních poznatků ale museli francouzští experti nakonec přeci jen uznat, že šnek játra má. Manželé Součkovi tak vyhráli první cenu za inovaci a novou šnečí specialitu. „Nemohli nás dlouho v Dijonu překousnout. Spousta Francouzů skřípala zuby,“ prozradila Součková. Nakonec ale jejich novátorské výrobky museli vzít na vědomí.

A jak vypadá procedura přípravy šnečích výrobků? „Každého šneka musíme zkontrolovat, jestli je živý. Pak je kucháme a následně se několikrát vyvařují,“ popisuje složitou práci Součková. Šneci se vysuší a ulity se natřou olejem, aby byla zvýrazněná kresba šneka. „Potom do ulity vracíme maso, které se zatírá máslem,“ dodala Součková.

V současné době manžele Součkovy trochu trápí silná konkurence, která v době začátků jejich výroby neexistovala. „Letos se přemnožili slimáci, tak nám pořád někdo říká, ať začneme zpracovávat je. To by byl ještě horší boj – dostat se na trh se slimáky,“ usmívají se Součkovi.

  • Šnek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2044/204397.jpg
  • Výroba pokrmu ze šneků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2044/204400.jpg