V efektivitě se máme kde učit, seznal Babiš po jednání na Slovensku

Praha – Ministr financí Andrej Babiš využil cesty na Slovensko kvůli soudu a sešel se také se svým protějškem Peterem Kažimírem. Zajímal se podle svých slov hlavně o tamní boj proti daňovým únikům nebo podmínky registračních pokladen. Slovenskou státní kasu Babiš pochválil za zodpovědný přístup. Jeho koaliční partner ČSSD by se prý od slovenské vládní levice mohl v efektivitě inspirovat.

„Jsem rád, že první kroky nového českého ministra financí vedly právě na Slovensko,“ prohlásil po jednání Kažimír, který narážel na skutečnost, že se Babiš úřadu ujal teprve ve středu. „Věřím, že jsme českému kolegovi poskytli vícero řešení a nápadů, které ho mohou inspirovat v jeho funkci ministra financí,“ dodal Kažimír.

Babiš si na pracovní schůzku do Bratislavy přivezl i své nejbližší spolupracovníky, mezi kterými bude vybírat i náměstky na ministerstvu. Vedle Babiše se tak objevila Simona Hornochová z Komory daňových poradců, se kterou Babiš počítá jako náměstkyní pro danou oblast. Dále Babiše doprovázel například Lukáš Wagenknecht ze sdružení Good Governance, který by měl být ministru nápomocný hlavně v otázce eurofondů.

Ministr financí SR Peter Kažimír (vpravo) na zasedání tamní vlády
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Schůzka obou týmů trvala dvě hodiny a dostalo se také na otázku eura, které Slovensko na rozdíl od Česka používá, nebo on-line rozpočet. Babiš také Slovensko pochválil hlavně za registrační pokladny a účtenky, u  kterých se ptal na dosavadní zkušenosti.

Účtenkovou loterii, jako jedno z opatření na zlepšení výběru daní, chtěla v případě volebního úspěchu zavést i sociální demokracie. Na Slovensku se do loterie může přihlásit každý občan starší 18 let, který má platnou účtenku z elektronické registrační pokladny v hodnotě nejméně jedno euro (přibližně 26 korun), jež není starší než dva kalendářní měsíce.

Registrovat účtenku lidé mohou například pomocí internetu, mobilní aplikace nebo textové zprávy. Losování se koná každých 14 dní, nejvyšší cenou je 10 tisíc eur (téměř 260 tisíc korun). Podle slovenského ministerstva financí se v šedé ekonomice ztrácí až 150 milionů eur (tedy skoro čtyři miliardy korun). Možnost výhry má lidi motivovat, aby od obchodníků a řemeslníků požadovali platný doklad.

Na Slovensko přijel Babiš svým soukromým letadlem. „Český stát to nestojí ani korunu. Mám své soukromé auto, svého soukromého řidiče, jak jsem slíbil, když jsem šel do politiky. Posílám poslanecký i ministerský plat na charitu. Budu pro český stát pracovat zadarmo,“ zmínil novinářům.

Kromě setkání s ministrem financí měl Babiš dnes na Slovensku na programu také schůzku s ministrem dopravy Jánem Počiatkem. „Chci zjistit, jak budeme stavět dálnici mezi Žilinou a Třincem, aby mohly jezdit kamiony mezi Slovenskem a Českem,“ poznamenal Babiš podle serveru sme.sk k tématům jednání. Patřily k nim rovněž takzvané PPP projekty, při nichž jsou při veřejných projektech využívány soukromé peníze. Nový ministr financí chce údajně takto financovat stavbu vysokorychlostní železnice.

Vydáno pod