Chcete menší poplatky za platbu kartou? Zaplatíte jinde

Praha - V Česku jsou teď zhruba pětkrát větší poplatky za platby kartou, než zní poslední návrh Evropské unie. A zatímco obchodníci její plány podporují, bankéři v Česku tvrdí, že levnější poplatky se mohou otočit proti koncovým zákazníkům. Třeba tím, že banky omezí investice do rozvoje sítě - například do bankomatů, nebo se zvýší roční poplatky za kartu.

Platebními terminály v Česku projede každou minutu skoro 1 400 karet. Jenže svět čteček a čipů není zadarmo - za každý takový nákup totiž obchodník bance platí. Někteří to zahrnou do svých nákladů, jiní to nepřímo naúčtují zákazníkům. Například zájezd do Dominikánské republiky pro dva stojí na týden 66 tisíc korun. S poplatky za platbu kartou je to o 990 korun víc. 

„Způsob placení kartou je pro nás spojen s určitými náklady, které musíme platit třetím stranám, takže bohužel vzhledem k našim nízkým maržím tyto náklady přenášíme na klienta,“ argumentuje Michal Tůma z cestovní agentury invia.cz. 

Až pětinásobně nižší poplatky za platbu?

V současnosti se poplatky za platby kartou v tuzemsku pohybují kolem jednoho procenta. Brusel přitom navrhuje, aby se snížily až pětinásobně - na 0,2 procenta u debetních karet a 0,3 procenta u karet kreditních. 

V Česku teď přijímá karty přes 80 tisíc obchodníků, je ale i řada těch, kteří kvůli vysokým bankovním poplatkům karty vůbec neberou. Kdyby se ale poplatky snížily, řada prodejen by o zavedení plateb kartou uvažovala. 

Události: Poplatky za platbu kartou se můžou prodražit (zdroj: ČT24)

Ovšem bankéři tvrdí, že na levnější transakce může zákazník paradoxně doplatit. „Cenová regulace nemá žádné rozumné opodstatnění a může ve svém konečném důsledku právě naopak působit proti zájmu klientů,“ vysvětluje mluvčí České bankovní asociace Jan Matoušek. Český zákazník by tak mohl za karty ale i jiné bankovní produkty zaplatit více, podle generálního ředitele MasterCard ČR Miroslava Lukeše 100 až 200 korun ročně navíc na jednu kartu. 

„Problém, který v tom vidím já, spočívá v tom, že pokud si vyberete jeden poplatek, který se nějakým způsobem zastropuje, tak si myslím, že se to dříve či později promítne v něčem jiném,“ upozorňuje děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE Petr Dvořák.

Třeba zmiňovaný zájezd do Karibiku by ale byl v případě platby kartou levnější. Návrh s poplatky kolem platebních karet má nyní na stole Evropský parlament. Schválit by jej mohl na začátku roku 2015.