Nový zákon: Deset milionů za klamavé obaly potravin

Praha - Až na deset milionů korun vzroste pokuta za klamání spotřebitele. Počítá s tím rozsáhlá novela zákona o potravinách, kterou dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Přinese s sebou i další změny - povinnost pro velké obchodníky dokládat původ většiny zboží či přísnější pravidla pro označování nebalených potravin. Vláda chce také převést dohled nad masem ze zvěřiny z hygieniků na veterináře.

Podle nového zákona budou muset obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin označit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce. Za šizení zákazníků budou prodejce čekat tvrdší postihy - maximální pokuta za klamavé označování stoupne z nynějších tří až na deset milionů korun. Novela počítá také se zavedením nahlašovací povinnosti pro dovozy vybraných potravin rostlinného původu. Podobnou povinnost již mají dovozci živočišných produktů.

Obchodní řetězce s tržbami vyššími než pět miliard korun ročně budou mít nově povinnost vyvěsit u vstupu do prodejen, z kterých pěti hlavních zemích pochází jejich zboží. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) však loni v listopadu tento záměr označil za protiústavní. Zveřejňování údajů o zastoupení domácích potravinářských produktů na tržbách prodejců potravin s ročním obratem alespoň deset milionů eur je od loňského dubna povinné na Slovensku. 

Změnit se má také dohled nad zvěřinou. Její kvalitu by místo hygieniků měla na starosti Státní veterinární správa, a to včetně nabídky zvěřinového masa v restauracích a jídelnách. Podle vlády jsou veterinární inspektoři největšími odborníky na tuto problematiku, například na kontrolu toho, zda ulovená zvěř netrpí parazity. „Poznatky z praxe ukazují, že nemalá část ulovené zvěře je uváděna do oběhu nelegální cestou,“ stojí v důvodové zprávě. Navrhovaná změna by proto měla tuto situaci zlepšit.

Salám ze zvěřiny
Zdroj: ČT24/Thinkstock

„Když se mění potravinová legislativa, tak by měli být všichni ve střehu, protože neexistuje jiný zákon, který by provázel všechny občany doslova od kolébky až po hrob,“ řekl zpravodaj k zákonu Pavel Kováčik (KSČM). Podotkl, že díky úpravě pravomocí kontrolních orgánů v zákoně nevznikla v tuzemsku žádná závažnější kauza týkající se potravin, ale všechny tyto případy vznikly v jiných zemích. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) připomněl metanolovou kauzu, kde však podle něj zklamala celní správa, a nikoli resort zemědělství. 

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ujistil, že vláda bude dělat vše pro to, aby zvýšila potravinovou soběstačnost i podíl domácích potravin na pultech. Podotkl, že když si chtěl objednat v jedné ze sněmovních restaurací nealkoholické pivo, tak jediné, které bylo k dostání, pocházelo z Německa. „Takže měli bychom začít možná i tady u sebe,“ řekl.